ESU

 

Föreläsningsserier
Våren 2019

 

 "Min Musik"

"KRISHÄRDAR I VÄRLDEN"

Hans Lundén om konst

"Eskilstunas historia"

 

"Min musik"

 

Programansvariga: Birgitta Widholm
och Håkan Sjöberg

Serien ”Min musik” återkommer med fyra nya gäster som ska ge lyssnarna musikupplevelser av vitt skilda slag. Korta presentationer varvas med musik som på olika sätt varit viktig för våra gäster. Fokus ska vara på att lyssna och kanske meditera, bli uppmuntrad och känna glädje över vad musiken kan ge. Genom de medverkandes olika erfarenheter blir också valet av musik mycket blandat - allt från hårdrock till symfoniska verk.
Vi ses på tisdagar mellan kl 10.00 och 11.45 i Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägen 90. Busslinjerna 3 och 5 mot Hällby/Hemlaås stannar vid Tuna Park varifrån det bara är några hundra meter att gå. Avgift för hela serien är 250 kr. Bekräftelse om deltagande samt faktura skickas från Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen. Sista anmälningsdag är 31 januari.
 

12 februari


 

Musiken över allt

Camilla Arvidsson är violinist, sångerska, dirigent och konstnär. Att vara musiker är för Camilla ett yrke och, allra mest, ett tillstånd!

 

 

26 februari

”Från Franck och Verdi till Martin och Messiaen”

Torvald Johansson studerade på kyrkomusikerlinjen 1976-1980 vid Musikhögskolan i Stockholm. Han är sedan 38 år kyrkomusiker i Strängnäs domkyrka och de senaste 18 åren domkyrkoorganist. Med Strängnäs domkyrkas oratoriekör har han framfört merparten av de stora kyrkomusikaliska verken såsom Bachs Johannespassion, Matteuspassion samt Juloratorium och Magnificat, Otto Olssons Requiem och Verdis Requiem m fl. 1985 gav han en serie om nio konserter med orgelverk av J S Bach och har flera gånger framfört César Francks samtliga orgelverk samt medverkat i seriemässiga framföranden av Olivier Messiaens orgelverk. Han finns representerad på CD.

 

12 mars

 En musikalisk utflykt Jonas Burman är gitarrist och har varit verksam som länsmusikproducent i Sörmland, kultursekreterare i Eskilstuna och har startat Musikplattformen inom Statens Musikverk. Han har också producerat inspelningar och musikradioprogram för Sveriges Radio P2. Jonas kommer att bjuda på en konst-och världsmusikalisk blandning från olika tider och stilar.

 

26 mars

 ”Många överraskningar ligger på lut…” Marianne Feldt-Uhlmann är känd som operasångerska och sångpedagog. Hon har under mer än 50 år sjungit över hela landet i konserthus, på en rad scener och i allehanda kyrkor. Hon har en bred repertoar, där kyrkomusiken intar en central plats. Tonsättare som Mozart, Bach, Mahler och Brahms ligger henne varmt om hjärta. Men tro nu inte annat än att många överraskningar ligger på lut när Marianne nu får chansen att spela den musik hon gillar mest.  
Programansvariga:                Anita Norberg och
Birgitta Johansson

21 februari
7 mars
21 mars
4 april
 
   

                 ”Krishärdar i världen”
                                              fyra nya träffar i vår
Vad händer efter Brexit? Hur kommer den komplicerade situationen i Mellanöstern att utvecklas och vad sker i spåren av Kinas växande intressen i Afrika? Vilken roll får USA i framtiden och hur ska den ryska militära upprustningen i vårt närområde mötas? För att hjälpa oss förstå det som händer i den oroliga värld vi lever i återkommer vår populära och efterfrågade föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” med fyra nya träffar. Som engagerad och initierad föreläsare medverkar Stig Wahlström, Västerås, som i ord och bild kommer att ge såväl bakgrunder som aktuell information om läget i världen. Stig har varit kanslichef vid Försvarshögskolan och lärare vid Militärhögskolan och besitter ett stort kunnande inom området.

Föreläsningsserien startar torsdag 21 februari. Övriga träffar äger rum 7 mars, 21 mars och 4 april. Föreläsningarna pågår mellan kl 10.00 och 11.45 i Studiefrämjandets lokal Kulturum på Västeråsvägen 90. Avgiften för hela föreläsningsserien är 250 kr. Bekräftelse och faktura skickas ut av Studiefrämjandet c:a 10 dagar före första träffen. Sista anmälningsdag är 31 januari. Tidigare såväl som nya deltagare är välkomna. Obs att du som deltagit tidigare måste anmäla dig på nytt. Då serien är mycket populär är det först till kvarn som gäller.

 

 

 

Hans Lundén

19 februari
5 mars
19 mars
2 april
Programansvarig: Hans Mossberg

                 Vårens föreläsningar på temat ”Konst”
Vår föreläsningsserie på temat ”Konst” fortsätter i vår med fyra nya föreläsningar. För dessa svarar Hans Lundén, Mariefred. Hans är pensionerad folkhögskolelärare och har undervisat i bl a konst- och musikhistoria vid olika universitet i Europa. Här är en kort presentation av innehållet i vårens fyra träffar

19 februari Edvard Munch och Harriet Backer. Två sidor av norskt måleri Edvard Munch (1863-1944) är den enda nordiska representanten i världskonsten. Hans långa och ensamma liv genomgick många faser och han målade oändligt mycket mer än bara ”Skriet”. Harriet Backer (1845-1932) levde ett stillsamt liv och gifte sig heller aldrig. Hennes känslosamma interiörer från norska miljöer stämmer väl med systern Agathe Backer Gröndahls vackra musik. 

5 mars Oluf Höst och Victoria Crowe. Att måla det nära Oluf Höst bodde på Bornholm och målade det allra närmaste. En lagårdsvägg är hans vanligaste motiv. Victoria Crowe målade i många år sin närmaste granne Jenny Armstrong, en åldrad skotsk fårskötare.

19 mars Gerda och Einar Wegener, Ovartaci. Kön och identitet Gerda Wegeners (1885-1940) liv tillsammans med maken Einar är numera känt bl a genom filmen ”The Danish Girl”. Ovartaci, som levde en stor del av sitt liv på mentalsjukhus i Århus, är mindre känd för den svenska publiken.

2 april Ivan Agueli och John Sten. Att söka det främmande Ivan Agueli (1869-1917) och John Sten (1879-1922) sökte sig under sina korta liv till främmande miljöer. Agueli till Egypten och Sten till Indonesien.

Föreläsningarna pågår mellan kl 10.00 och 12.00 i Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägen 90. Avgiften för hela serien är 350 kr. Sista anmälningsdag är 31 januari. Bekräftelse och faktura skickas ut av Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen.

                                                                                                                                                                                               

 

”Eskilstunas historia”

Vår nya föreläsningsserie har temat Eskilstunas historia från forntid till nutid. Vid fyra tillfällen får vi lyssna till fem föreläsare som kommer att skildra olika epoker i Eskilstunas utveckling. 25 februari

 
25 februari  Om tunaorten som fick helgonnamn – tankar om Eskilstunas äldre historia David Damell, arkeolog med forskarutbildning från Uppsala som bl a arbetat med utgrävningar över hela Sverige, föreläser om Eskilstunas framväxt i en landhöjningsbygd med rötter i bronsåldern för 3000 år sedan. Järnålderns storbönder och mäktiga familjer tas upp liksom kristendomens ankomst för 1000 år sedan och något om klostret och reformationen med Gustav Vasa i huvudrollen.  
11 mars Eskilstunas utveckling enligt kartorna Kennet Engvall, lantmätare från Eskilstuna som arbetat med fastighetsbildning och kartframställning, föreläser om Eskilstunas kartläggning som pågått sedan 1640-talet och fortfarande pågår men med helt andra mätmetoder. Eskilstunas utveckling kommer att belysas utifrån de första kartorna från 1640-talet till 1907 då Fors och Klosters socknar införlivas i Eskilstuna stad.  
25 mars Glömda historier och Du usla stad som kallas fri Elin Eriksson, antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum, har forskat i domstolsprotokoll till utställningen Glömda historier och är redaktör för Stadsmuséets och Stadsarkivets nya bok ”Eskilstuna – en annan historia”. Hon beskriver människor vid 1600-talets Rademachersmedjor. Vid samma tillfälle medverkar Anna Götzlinger, bebyggelseantikvarie på Eskilstuna Stadsmuseum. Hennes föreläsning behandlar Eskilstuna fristad från då till nu utifrån boken ”Du usla stad som kallas fri” som hon skrivit.  
8 april Tunafors bruk och industrialiseringen Hans Rosén är tekniker i grunden och har under lång tid intresserat sig för lokalhistoria. Han är amatörforskare och har deltagit i skrivarverkstäder som gett ut tre lokalhistoriska böcker. Hans föredrag kommer att behandla Eskilstunas industrihistoriska utveckling.  
Programansvariga: Birgitta Johansson och Lasse Johansson Föreläsningarna sker på måndagar mellan kl 10.00 och 11.45 i Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägen 90. Avgift för hela föreläsningsserien är 250 kr. Bekräftelse och faktura skickas från Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen. Sista anmälningsdag är 31 januari.