Film

Välkommen att delta i ESU Dagfilmstudio. Till höstens filmvisningar har kommittén i ESU Dagfilmstudio valt sex filmer som vi hoppas ska locka såväl tidigare som nya medlemmar. Visningarna sker i BIOstaden på Kungsgatan 66 (intill Willys) och börjar kl. 13:30. Insläpp från kl. 13:00. Salongen rymmer 244 personer.
Obs! För att underlätta vid filmvisningarna ska du visa upp din biljett vid varje tillfälle.
Avgiften för samtliga filmer är oförändrat 300 kr.
Sista anmälningsdag är 5 september.
Kallelse och faktura kommer från Studiefrämjandet.
Observera att vi delar ut beställda biljetter på ESU;s expedition, c/o Resekompaniet, Alfeltsgatan 8, tisdagar och onsdagar kl. 10-12 följande datum: 6 sep, 7 sep, 13 sep och 14 sep.

I filmkommittén ingår Gunilla Atapattu, Lennart Cederberg, Siv Eidelöf, Kerstin Henriksson, Britta Karlsson samt Margot Bandmann.


Onsdag 21 september kl. 13:30
Eiffel

Långfilm. Produktion: Frankrike, Tyskland (2021). Regi: Martin Bourboulon, 108 min. Medverkande: Romain Duris, Emma Mackey
Gustave Eiffel var känd som en briljant ingenjör redan innan han tog sig an att skapa något monumentalt till världsutställningen i Paris 1889. När han var klar med sitt projekt hade han för evigt skrivit in sig i historieböckerna. Här får vi berättelsen om kvinnan och passionen som inspirerade till skapandet av Eiffeltornet.

Onsdag 5 oktober kl. 13:30
Balladen om en vit ko

Långfilm. Produktion: Iran, Frankrike (2020). Regi: Maryam Moghaddam,Behtash Sanaeeha, 108 min.
Medverkande: Maryam Moghaddam, Alireza Sani Far, Pouria Rahmi Sam, Avin Poor Raoufi

Minas man har avrättats för ett brott han inte begått. Samhället visar inga sympatier. Socialt och yrkesmässigt utfryst, vräkt från sitt hem och med en handikappad dotter, söker Mina upprättelse mot alla odds. När allt är som mörkast dyker en främling upp och hoppet väcks till liv. Iranskt drama om skuld, ånger och hämnd.

Onsdag 19 oktober kl. 13:30
Dödgrävarens hustru

Långfilm. Produktion: Finland (2021) Regi: Khadar Ayderus Ahmed, 82 min. Medverkande: Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
Guled står utanför sjukhuset och inväntar ambulanserna. Har han tur har någon avlidit och Guled och de andra dödgrävarna kan tjäna lite pengar. Inget roligt jobb, men de har varandra. Guled har också hustrun Nasra som han avgudar. Men Nasra är döende och i behov av njurtransplantation, som de inte har råd med. Det finns en lösning, men det vill Nasra inte höra talas om. I stället väljer hon att njuta av varje minut hon har kvar i livet. För Guled däremot finns inga gränser för vad han kan göra för att rädda sin hustru.

Onsdag 16 november kl. 13:30
Kupé nr 6

Långfilm. Produktion: Finland (2021) Regi: Juho Kuosmanen, 107 min. Medverkande: Seidi Haarla, Yuriy Borisov, Dinara Drukarova
Laura pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk för att se de unika hällristningar hon varit besatt av. På tåget möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap. En roadmovie på räls, rolig, skitig och onykter. Baserad på den prisbelönta romanen av Rosa Liksom.

Onsdag 30 november kl. 13:30
Boiling Point

Långfilm. Produktion: Storbritannien (2022). Regi: Philip Barantini, 92 min. Medverkande: Stephen Graham, Vinette Robinson, Jason Flemyng
Det är julafton och årets svettigaste kväll på en av Londons hetaste restauranger. Chefskocken Andy Jones driver på sitt trimmade köksteam medan stressnivåerna ökar i takt med att aftonen bjuder på allt från nitiska hälsoinspektörer, gnälliga ”influencers” och forna kollegor, som dyker upp i sällskap av tongivande kritiker. Dessutom håller inte dagens sändning av piggvar måttet. Kommer alla att klara kvällen med sin mentala hälsa intakt? Mästerkockens mardrömskväll filmad i en enda lång virtuos tagning.

Onsdag 7 december kl. 13:30
Martin Eden

Långfilm. Produktion: Italien (2019). Regi: Pietro Marcello. 129 min. Medverkande: Luca Marinelli
Radikal sjöman blir hyllad författare i elegant, intelligent och politisk filmatisering av Jack Londons roman. 1909 skrev Jack London en självbiografi och lånade huvudpersonens namn av den då Ådalen-bördige emigranten Mårten Edin. Med visuell fantasi och politisk eld flyttar den italienska auteuren Pietro Marcello Londons berättelse från sekelskiftets Oakland till ett tidlöst Neapel i en fascinerande film som rör sig obehindrat mellan klasskonflikter och litterära genom-brott under det italienska 1900-talet. Med enorm karisma gestaltar Luca Marinelli titelrollens romantiska och politiska slitningar i denna filmkonstnärliga fullträff som prisats vid filmfestivalerna i Toronto och Venedig.