Hänt sen sist

Här redovisas genomförda aktiviteter under hösten 2024. Tidigare aktiviteter kan du hitta på sidan ”Arkiv”.

Framtidens vård och omsorg

Inom tio år kommer andelen äldre över 80 år att öka med 47 procent medan de arbetsföra bara ökar med fyra procent. Om vi ska bedriva samma vård och omsorg som idag innebär det en kostnadsökning på 700 miljoner kr! Den ekvationen går inte ihop utan hela verksamheten måste ses över, nya grepp tas och fler samhällsinstanser involveras, menade utredningschef Åsa Tavemark när hon redogjorde för framtidens vård och omsorg vid medlemsmötet den 9 oktober. Av Eskilstunas alla 65-plussare, som idag uppgår till 21.700 personer, är det cirka 12 procent som står i kontakt med kommunens vård- och omsorg. Det behovet kommer att öka i takt med att vi blir allt fler äldre samtidigt som resurserna för att bedriva en god vård och omsorg inte på långa vägar kommer att räcka till. Så vad gör då kommunen? Åsa Tavemark beskrev hur man resonerar för att möta det ökande behovet.
– Invånarna kommer själva att få ta en mer aktiv del för sina liv medan kommunen står för mer stödjande insatser. Våra medarbetares arbetssätt kommer att utvecklas med nya yrkesroller, utökat samarbete och ökad digitalisering, Även civilsamhällets olika resurser måste involveras på ett annat sätt än idag.

En invånarenkät som gjorts om hur Eskilstunabor i olika åldrar ser på sin ålderdom visar att 94 procent tycker det är viktigt att planera för sin framtid, 60 procent föredrar stöd genom tekniska hjälpmedel och 88 procent vill bo kvar i sin nuvarande bostad eller i ett trygghetsboende. Idag finns fyra trygghetsboenden i Eskilstuna och två nya tillkommer; Gillet i Torshälla med 81 lägenheter och 154 lägenheter uppförs i Munktellstaden. Även ett vårdteam finns som åker hem till svårt sjuka. Åsa Tavemark poängterade vikten av att utgå från vad den enskilda personen upplever som viktigast i sin situation och avslutade med följande budskap till de 80-talet seniorer som bänkat sig på Royal:
– Ta hand om er, sköt om er hälsa genom fysisk aktivitet, goda matvanor, social gemenskap och ett
meningsfullt liv.

Text: Anita Norberg Foto: Gunnar Goblirsch

Min Musik – Peter Torsén

Peter Torsén är Torshällasonen som såg Beatles på TV som 7-åring. Då la han undan leksaksbilarna och gav sitt liv åt POP. 1974, för 50 år sedan, bildade han sitt första band. Fram tills idag har han arbetat som musiklärare, kompositör, musiker, musikskribent och komiker. Idag, som 68-åring, har han varvat ned till 40-timmars arbets-vecka. 2016 släppte han sin första musikbok, Popåret 1967, tillsammans med Rolf Hammarlund. Peter berättade bland annat om sin mångåriga vänskap med Robert Broberg och om arbetet med Picknic i Parken.

Intressant studiebesök på Mälarsjukhuset

Ett intressant studiebesök gjordes den 7 oktober på Mälarsjukhuset då 42 medlemmar i Senioruniversitetet fick bekanta sig med den stora nybyggnad som pågår där. Projektledaren Monica Liljeholm berättade om uppförandet av den nya vårdbyggnaden på cirka 45.000 kvm motsvarande drygt fem fotbollsplaner. På video fick besökarna se hur det kommer att se ut i de nya, moderna lokalerna dit främst de akuta verksamheterna flyttar in. Här kommer bl a akutmottagning, intensivvårds- och operationsavdelning, förlossning, sterilcentral etc att finnas och hit kommer den nya huvudentrén att flyttas. En helikopterplatta byggs på taket för akuta transporter. Stor hänsyn har tagits till att göra avdelningarna effektiva för både personal och patienter både när det gäller tillgänglighet och arbetsmiljö, kunde Monica Liljeholm berätta. Stora glaspartier i hela byggnaden
släpper in ljus och ger rymd och utomhusmiljön förses med ljusgårdar. Vårdavdelningarna har fått många enkelrum för att öka integriteten för patienterna, minska smittspridning och ge bättre plats för anhöriga. Avsikten är att nybyggnationen ska vara klar under 2025 så att verksamheterna kan flytta in 2026.

Vid studiebesöket medverkade även sjukhusclownerna och berättade om deras viktiga verksamhet bland de yngsta patienterna och den trygghet de skapar bland småbarnsfamiljer som besöker sjukhuset. Röda Korset deltog också där frivilligledaren Ann-Kristin Sjögren informerade om vad sjukhusvärdarna gör. Hon efterlyste fler frivilliga till det här viktiga uppdraget som går ut på att lotsa, stötta och bistå de som besöker sjukhuset. Från Sjukhuskyrkan fanns diakon Malin Lodin och sjukhuspastor Mattias Gustafsson på plats. De berättade att Sjukhuskyrkan finns till för både patienter, anhöriga och personal och hur man i deras utrymmen kan sitta ner en stund i stillhet för samtal eller reflektion.
Text: Anita Norberg

Medverkade vid studiebesöket på Mälarsjukhuset gjorde sjukhusclownerna Samuel Lindholm och Baha Swidan liksom Röda Korsets sjukhusvärd Ann-Kristin Sjögren, och från Sjukhuskyrkan Malin Lodin, diakon, samt Mattias Gustafsson, sjukhuspastor.

Populärt studiebesök hos MDU

Två studiebesök vid MDU har genomförts i början på oktober. Totalt deltog drygt 30 medlemmar som fick veta mera om planeringen och tillkomsten av den nya universitetsbyggnaden vid Hamngatan och om den verksamhet som bedrivs där. För guidningen svarade projektledaren och lokalplaneraren Linda Redebrandt från Campussektionen. Hon berättade att de nya lokalerna kunde tas i bruk under 2020. I den ändamålsenliga och sobert inredda byggnaden på 21.000 kvm anknyter såväl färgsättning som material till Eskilstunas industriella traditioner. Där det tidigare badhuset var inrymt finns nu bibliotek, öppet även för allmänheten. Här kan den som vill låna böcker och läsa tidningar, varav de äldsta är ända från 1600-talet. I byggnaden finns även restaurang med café, öppet för allmänheten. Konst, utlånad av Statens konstråd, går också att beskåda på olika platser i byggnaden.

Linda Redebrandt svarade för guidningen hos MDU och ses här tillsammans med Roland Svensson,
styrelseledamot i ESU, och ansvarig för studiebesöket. Foto: Anita Norberg

Vid rundvandringen i de fina lokalerna fick deltagarna bekanta sig med både studenternas enskilda studieplatser och de stora lärosalarna. Drygt 4.000 studenter läser här och de kan välja bland en mängd program, såväl teoretiska som praktiska. Till de mest populära hör socionom- och sjuksköterskeprogrammet. Deltagarna fick även ta en titt på personalens arbetsutrymmen där traditionella kontorsrum är ersatta med egna låsbara skåp och där man väljer en arbetsplats som är ledig för tillfället.

Nöjda studiebesökare tyckte det var intressant att få göra en rundvandring i universitetets nya
lokaler och få veta mera om verksamheten som bedrivs här. Foto: Anita Norberg

Artificiell intelligens tema på medlemsmöte

Om möjligheter och risker med AI (Artificiell intelligens) fick de 110 medlemmar, som kommit till medlemsmötet på Royal den 25 september, veta mera. Det blev en resa i en digital värld som inte är så lätt att begripa sig på men som kommer att bli allt vanligare för oss alla.
-Egentligen är AI inte någon ny företeelse; det första AI-programmet kom redan 1951 och kunde spela Dam, berättade dagens föreläsare Sverker Johansson, senior rådgivare vid högskolan i Dalarna, som blivit känd för att ha skapat flera miljoner artiklar på Wikipedia med hjälp av en programvara, s k bot, som han själv utvecklat. Hur AI är används inom en mängd områden fick åhörarna veta mera om, som bl a att chatta, styra processer, hantera språk, skapa texter och bilder. Som pensionärer är det främst inom områden som hälso- och sjukvård, mobilitet, social interaktion etc vi kommer i kontakt med AI. Svenska myndigheter hör till de flitigaste användarna av AI och fattar varje år cirka 150 miljoner AI-beslut när det gäller enklare ärenden.
AI används också som ett ”tankeverktyg” och ersätter exempelvis tidigare ordböcker, miniräknare och andra hjälpmedel som vi använt för att avlasta hjärnan. Begrepp som Chat-bot och ChatGPT fick också sin förklaring där vem som helst via nätet kan ställa frågor och få svar inom bara några sekunder. Risken för faktafel är dock stor och att få fram uppgifter om dagsaktuella händelser tar lång tid om det alls är möjligt. Någon större risk att AI ska ta över jobben i framtiden såg inte Sverker Johansson. Visserligen kan enklare kontors- och administrativa arbeten ersättas men i stället kommer nya arbetstillfällen att skapas kring hanteringen av AI, menade han och gav exempel på jobb som AI inte kan ersätta som lärare, personal inom barnomsorgen, sjukvården, restaurangbranschen och kreativa yrken. Föredraget väckte både funderingar och tankeställare, inte minst om och när artificiell intelligens kan komma att bli en bättre problemlösare än den mänskliga hjärnan.

Om Artificiell intelligens och dess inverkan på våra liv talade Sverker Johansson, senior rådgivare vid
högskolan i Dalarna, när han gästade Royal vid medlemsmötet den 25 september.
Text: Anita Norberg Foto: Margot Bandmann

Min musik – för glädje och styrka

Tisdagen den 24 september kom Marianne Westman till föreläsningsserien ”Min musik”. Marianne sjunger i kör och spelar några olika instrument på amatörnivå. Lyssnar på det mesta, utom hårdrock och experimentell jazz. Intresset för musik finns i släkten, i flera generationer. Det blev en mycket uppskattad resa från femtiotalet och fram till nutid, med allt från populärmusik till klassiska pärlor.

Musikalisk höstupptakt i strilande höstregn

Till sprittande toner från dragspel, fiol och flöjt och vacker skönsång inleddes höstterminen på Royal den 11 september. Ett 40-tal medlemmar hade kommit för att lyssna till en grupp musikanter från Dambälgarna, förstärkt med en manlig dragspelare. Repertoaren, som bestod av såväl visor, rockmusik som andra gamla godingar, fick publiken att både le igenkännande och nynna med i melodierna. Som avslutning på musikframträdandet, presenterat av Gun Sundberg, fick publiken lyssna till Lasse Lönndahls välbekanta Tulpaner från Amsterdam.
En presentation av höstens verksamhet följde därefter och från Resekompaniet medverkade Linda Kaipiainen och berättade om kommande resor. Sedvanligt boklotteri och kaffesamkväm avslutade höstupptakten.
Text: Anita Norberg Bild: Gunnar Goblirsch

Margot Bandman delade ut rosor till Dambälgarna

Opera på Skensta Theater

Måndagen den 5 augusti passade några medlemmar i ESU på att ta sig till Skensta Theater utanför Eskilstuna för att till en reducerad kostnad se operan ”Carmen – Evolution” framförd av Eskilstuna Sommaropera.
Text och bild; Gunnar Goblirsch


Opera på Skäret

Lördagen den 10 augusti reste 30 ESU medlemmar till Opera på Skäret, beläget strax utanför Kopparberg, för att se operan Norma. Vid framkomsten serverades smått och gott i bussen. Och det var verkligen en läcker liten lunchlåda som Linda på Resekompaniet bjöd sällskapet på – salamismörgås, tunnbrödskanapéer, druvor, melon, chokladpraliner – så gott tyckte resenärerna! Dessutom bjöds lite vin och vatten därtill.
Text och bild: Birgitta Widholm

Sedan blev det dags för operaföreställningen – Norma av Vincenzo Bellini, kallad de vackra melodiernas mästare. Och många vackra kända arior sjöngs av internationellt välkända artister. Den mest kända arian är kanske Casta Diva, ett av Maria Callas paradnummer. Vi fick också lyssna till flera vackra körstycken och inte minst bidrog en mycket skicklig orkester till den fina upplevelsen..
En vacker opera med tragisk handling!
Vi resenärer från Eskilstuna och Strängnäs var mycket nöjda när vi i kvällningen återvände till Eskilstuna genom vackra Bergslagen.