Hänt sen sist

Här redovisas genomförda aktiviteter under våren 2024. Tidigare aktiviteter kan du hitta på sidan ”Arkiv”.

Kling och klang med Monica Dahlström-Lannes

Så här beskrev Monica Dahlström-Lannes sin medverkan i föreläsningsserien ”Min musik”.
Min musik är Kling och Klang. Säg det i toner, säg det i år. Här är polisen som mitt i gatan står…”.

Med tjugo melodier, allt ifrån ”Han har öppnat pärleporten”, ”Let’s twist again”, ”Pie Jesu” till ”Sofia dansar go-go” fick medlemmarna njuta av en mycket välorganiserad, omfattande och oväntad blandning av musik.
Text och foto: Gunnar Goblirsch

Klicka på länken nedan om du vill ladda hem eller skriva ut hennes spellista.

Personligt porträtt av ”Melodiernas mästarinna”

I ord, ton och bild gav journalisten och författaren Ingela Hofsten ett mycket personligt porträtt av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositör Kai Gullmar inför 110 deltagare på medlemsmötet den 6 mars. Född och uppväxt i Sundsvall och döpt till Gurli Marie med efternamnet Bergström gjorde hon debut redan som 12-åring och kom tidigt med i Oscar Knausts revysällskap i hemstaden. Efter kontorsutbildning i London och smak på världsstadens nöjesliv återvände hon till Sverige och Stockholm där hon fick jobb i en skivbutik. Där fanns en högtalare ut mot gatan och ibland roade sig Gurli med att sjunga och upptäcktes på så sätt av orkesterchefen på skivbolaget Husbondens Röst Nils Grevillius. Det blev startskottet för hennes karriär som schlagerkompositör, sångerska och skådespelare med artistnamnet Kai Gullmar.


Hennes första skiva ”Tuta och kör” skulle följas av fler men främst är hon känd för att ha skrivit musik och texter till andra artister. Den stora framgången kom med Ancora bar 1933. Andra kända schlagers, signerade Kai Gullmar, är ”Jag har en liten melodi”, ”Swing it magistern” som gjorde succé med Alice Babs, och ”Med dej i mina armar”. På 1940-talet hade Kai Gullmar, känd för att vara både okonventionell, kaxig och orädd, blivit ett stort namn i musikbranschen, både för sina låttexter, framträdanden i folkparkerna och i revysammanhang. Hon umgicks i dåtidens artist-kretsar med kändisar som Karl Gerhard, Hasse Ekman Sven-Olof Sandberg och många fler. Kai Gullmar var modeintresserad, klädde sig gärna manligt, alltid med en nejlika i knapphålet på kavajen, klackring och herrhattar och var öppen med sin homosexualitet, ovanligt för den tiden. Hennes sista stora kärlek, balettdansösen Rita Rosenberg, blev också hennes vårdare och sköterska när Kai Gullmar drog sig tillbaka efter sista framträdandet 1964. Resten av sitt liv tillbringade hon hemma i avskildhet med telefonen och cigaretterna. Hon dog 1982, 76 år gammal, och står idag staty i Sundsvall med nejlika och cigarett.

Journalisten och författaren Ingela Hofsten har skrivit en bok om Kai Gullmar och gav i ord, ton och bild ett fint porträtt av denna ”Melodiernas mästarinna” vid medlemsmötet på Royal 6 mars.
Text: Anita Norberg Foto: Gunnar Goblirsch

Min Musik den 27 februari – Annika Hansander

Annika Hansander, musiker i Stenkvista-Ärla församling, samlade en stor skara medlemmar, som fick lyssna på en salig blandning av musik från Bach till gospel och tillbaka. Annika berättar så här om sig själv: ”Jag har vuxit upp i en musikersläkt, vilket har präglat mig mycket. Musiken har en stor och viktig del i mitt liv, det är ett sätt att andas. Jag har arbetat som kyrkomusiker i 25 år, och brinner för att beröra människor med musiken.”

Bland de artister vi fick lyssna på fanns Carola, Itzhak Perlman, ABBA, Helen Sjöholm och Iggesundsgänget. Vi fick även delta i allsång med ”Idas sommarvisa” av Georg Riedel.

Klicka på länken nedan om du vill ladda hem eller skriva ut hennes spellista.

Text och foto: Gunnar Goblirsch

Första medlemsmötet lockade rekordpublik

Inför rekordstor publik på närmare 180 personer berättade historikern och författaren Henrik Berggren om tiden i Sverige under andra världskriget utifrån trilogin han skrivit om ”Landet utanför”. Med hjälp av material från dagstidningar, dagböcker, brev och annan information har han beskrivit vardagslivet i Sverige åren 1939-1945 och gav en resumé av detta vid medlemsmötet på Royal 21 februari. Till en början uppfattades varken kriget eller nazismen som så hotfullt bland allmänheten, men när Norge och Danmark ockuperades och förintelselägren och deportationen av judar från Norge blev känt gick en chockvåg genom befolkningen och inställningen till nazi-Tyskland svängde. När så den tyska krigslyckan vände med slaget vid Stalingrad 1943 höjdes allt fler röster för att Sverige skulle uppträda tuffare mot Tyskland och upphöra med sin eftergifts-politik, i vilken bl a transiteringarna och exporten av malm och kullager ingick. Henrik Berggren nämnde även andra effekter som kriget hade på befolkningen, som att romanserna ökade men även skilsmässorna, barnafödandet gick upp, homosexualitet avkriminaliserades etc.
Den 7 maj när nyheten kom att kriget var slut spreds karnevalsstämning även i Sverige. Men vad hade Sverige bidragit med för att fira? frågade Henrik Berggren och citerade diplomaten Gunnar Hägglöf som lär ha sagt: Inte var det på grund av vår utrikespolitik vi klarat oss undan kriget utan snarare för att vi hade tur.
Ett mycket uppskattat föredrag, som fick många och långa applåder av den stora publiken varav många hade ”kriget att tacka” för att de satt i salongen.

Författaren och historikern Henrik Berggren medverkade vid vårterminens första medlemsmöte med ett uppskattat föredrag om ”Landet utanför”, baserat på hans trilogi om andra världskriget.
Text: Anita Norberg
Foto: Gunnar Goblirsch

Uppskattad träning hos Friskis & Svettis

Till studiebesöket hos Friskis & Svettis på Sveaplan hade 13 deltagare dykt upp måndagen den 19 februari för att kostnadsfritt få chansen att prova på ett av passen i Seniorklubben. Det blev ett nyttigt och härligt 55-minuterspass på temat ”Stol & styrka”, som leddes av värdar från Friskis & Svettis, där kroppen fick sig en genomkörare anpassad efter vars och ens förmåga. Belåtna deltagare informerades sedan om Seniorklubbens verksamhet, där inte minst den sociala gemenskapen betonades. En rundvandring i lokalerna avslutade studiebesöket.

Margaretha och Carl Göran Bergman tog tillfället i akt att prova på ett gratispass vid studiebesöket
hos Friskis & Svettis. I röda t-shirts ses ledarna Karin Lundborg och Eva-Lena Åkerman.

Foto: Anita Norberg

Ny ordförande i Senioruniversitetet

Senioruniversitetet höll sitt årsmöte den sista januari i Munktellmuséet. Ett 50-tal medlemmar deltog och förutom årsmötesförhandlingar fick deltagarna lyssna till musik av musikgruppen Hervor, äta sopplunch och få information om föreningens kommande verksamhet.
Till ny ordförande efter Gunilla Sundqvist, som avsagt sig omval, utsågs Sven Andreasson på ett år. Ny i styrelsen blev även Roland Svensson som efterträder Hans Mossberg, vilken också avsagt sig omval. Övriga styrelseledamöter är: Birgitta Widholm, vice ordförande och sekreterare, Anita Lassesson, kassör, Margot Bandmann, Gunnar Goblirsch, Birgitta Johansson och Anita Norberg. Till adjungerande ledamöter föreslog valberedningen Wenche Willumsen och Åsa Strandberg. Revisorerna Sven Carlsson och Jan Edenmo omvaldes och till ny revisorssuppleant utsågs Eva Hesse Sundin.
Valberedningen består av Kerstin Asp, Bo Aldurén och Kristina Eder som efterträder Brigitte Westfeldt.
Förslaget att höja medlemsavgiften med 25 kr till 200 kr per år godkändes.
Mötesordföranden Gunnar Goblirsch redogjorde för den kommande verksamheten och Linda
Kaipiainen från Resekompaniet informerade om vårens olika resor.

Ett 50-tal medlemmar hade kommit till årsmötet i Munktellmuséet.
Text: Anita Norberg Bilder: Gunnar Goblirsch