Hänt sen sist

Här redovisas genomförda aktiviteter under våren 2024. Tidigare aktiviteter kan du hitta på sidan ”Arkiv”.

Luttes musikaliska resa – 60 år fyllda av möten

Vid vårens sista föreläsning i serien ”Min musik” den 9 april medverkade jazz-fusion gitarristen Lutte Berg, med en fascinerande berättelse i toner, ord och bild om sin musikaliska resa från skoltiden, fram till idag. Lutte har världsmusiken som stor inspirationskälla och har medverkat i ca 50 cd-inspelningar varav 7 skivor i eget namn. New York, Hongkong, Damaskus, Aleppo, Algeries, San Remo, Umbria Jazz, Roccella Ionica Jazz Festival är ett urval av ställen där Lutte Berg har spelat som turnerande musiker. För oss i Eskilstuna är han kanske mest känd som skaparen av ”FlenVärldsOrkester”, som har rönt stort intresse världen över.
Cirka 80 medlemmar har deltagit och gett mycket positiv återkoppling till gästerna och den musik som presenterats. Programvärdarna Birgitta och Gunnar lovade att uppfylla deltagarnas önskemål om en fortsättning till hösten

Text och foto: Gunnar Goblirsch

Klicka på länken nedan om du vill ladda hem eller skriva ut hans spellista.


Vårens ”Krishärdar i världen” avslutade

Vårens föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” har avslutats. Som tidigare år har vår sakkunnige och efter-frågade föreläsare Stig Wahlström, Västerås, medverkat. Han har i ord och bild belyst många av de krishärdar som pågår runt omkring i världen och det allt hotfullare säkerhetspolitiska läget. Utvecklingen i Arktis, där både Ryssland och Kina har stora intressen, har beskrivits liksom kriget i Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas men även viktiga händelser på den afrikanska kontinenten, där Kina blir en allt mer framträdande aktör. Andra aktuella händelser som avhandlats är Sveriges inträde i Nato och utvecklingen av det svenska försvaret som en följd av detta. En genomgång av de nordiska ländernas regeringar och politiska partier liksom de många val, bl a i Ryssland, USA, Tyskland, Finland och till EU som sker detta supervalår, har också tagits upp vid de fyra träffarna som ägt rum i Studiefrämjandets lokaler. Den populära föreläsnings-serien har lockat runt 90 deltagare, varav många troget återkommit termin efter termin.

Många av ESU:s medlemmar har deltagit i föreläsningsserien ”Krishärdar i världen” med Stig Wahlström som föreläsare. Text och foto: Anita Norberg

Klimatet i fokus på välbesökt medlemsmöte

Hon har kallats Sveriges största miljöbov och fått utstå mycket kritik för sina reportage om klimatkrisen i världen – SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Vid medlemsmötet 3 april medverkade hon med en mycket uppskattad föreläsning om ”Klimatkrisen i Sverige och världen och varför det inte är kört” inför cirka 120 engagerade medlemmar.
– Vi befinner oss i klimatkrisens ”Ground Zero” med en smältande Grönlandsis, svåra översvämningar, extremtorka och politisk oenighet om vilka klimatlagar som ska gälla. Hur våra demokratiska institutioner på kort tid och till stora kostnader ska klara att genomföra den stora klimatomställning som måste till är en ödesfråga, undrade Erika Bjerström.

Från egna reportageresor gav hon talande exempel på hur klimatförändringarna påverkar oss, både här hemma och ute i världen. Vår fjällvärld förändras, skogens bär, blommor och djur får svårt att anpassa sig till ett varmare och blötare klimat och nya smittor och sjukdomar kommer att drabba oss. Utifrån sina många TV-inslag visade hon hur de förödande översvämningarna i Pakistan påverkade befolkningen och hur Maldiverna, som ligger bara 1,8 meter över havet, kommer att bli första land i världen att slukas av havet. Hon visade även goda exempel från bl a Marocko som byggt världens största solcellspark på 3.000 ha varifrån grön el exporteras till bl a Spanien och Storbritannien och från Nederländerna där miljonprogrammets husfasader klätts in med solpaneler för bli mer energieffektiva. Att klimatkrisen väcker oro och ångest hosbefolkningen har Erika Bjerström själv fått erfara genom både hot och hat för sin rapportering.
– Som budbärare, kvinna och representant för public service har jag blivit en måltavla. Men det här är en fråga på systemnivå. Det går att lösa problemen om den politiska viljan finns, menade Erika Bjerström som slutar som SVT:s klimatkorrespondent till sommaren.

Även Eskilstuna har sina klimatproblem med 21 riskområden längs Eskilstunaån som det dock talas lite om på grund av påverkan på markpriserna, konstaterade Erika Bjerström när hon föreläste om klimatkrisen vid medlemsmötet på Royal inför en begeistrad publik. Foton: Gunnar Goblirsch

Min musik – Rogers musikaliska resa började tidigt i ungdomen och pågår fortfarande

Tisdag 26 mars var det den välkände fotografen och tidigare bibliotekarien Roger Pedersen som presenterade sin musik. Han har spelat musik som amatör, både improvisationsmusik i olika band och svensk folkmusik. Vi fick lyssna till en stor variation av musikstilar som pop, jazz, visor, körmusik, folkmusik, klassisk musik samt musik från olika länder, allt från Stravinskij, Bach och Händel till Monica Zetterlund, Jimi Hendrix och Torsson.

Roger Pedersen är en välkänd profil för många av deltagarna i Min musik
Text och foto: Gunnar Goblirsch

Klicka på länken nedan om du vill ladda hem eller skriva ut hans spellista.


Stort intresse för våra namn

Frågan ”Vad heter du?” har du säkert fått många gånger. Men varför du har ett namn kanske du inte funderat över. Om våra namntraditioner, både här hemma och ute i världen berättade Sverker Johansson på ett mycket inspirerande, tankeväckande och underfundigt sätt vid medlemsmötet den 20 mars. Det här med namn är dock inte så enkelt och undantag från de regler vi är vana vid är många. Att ha ett förnamn först och efternamn sist som vi har förekommer tex inte bland kineser, japaner, ungrare eller vietnameser. Och det är inte ens säkert att man har ett efternamn – så t ex hade varken Jesus, Platon eller Moses några efternamn, konstaterade Sverker Johansson. Han kom även in på hur vi får våra namn, hur namnmodet växlat genom tiderna och hur vi förutom för- och efternamn även kan ha bl a gårdsnamn, byanamn och kastnamn som särskiljer oss från varann. – Av våra namn kan vi även utläsa imperiers uppgång och fall, påpekade Sverker Johansson och presenterade även internationell namnstatistik som han sammanställt för Wikipedia där det vanligaste förnamnet är John och vanligaste efternamnet Li. Annan kuriosa han delade med sig av under sin intressanta föreläsning var att den äldsta person vi vet namnet på är Kushim, att delfiner har egna namnmelodier och att Mao Zedongs mellannamn Ze kommer från en dikt som hans släkt hämtade namn ur under inte mindre än 14 generationer. Ett alltigenom spännande och underhållande föredrag av fysikern som blev lingvist och gett ut flera böcker i språk- och namnfrågor.

Sverker Johansson, som är både fysiker och lingvist, höll ett uppskattat föredrag på temat ”Vad heter du?” för över 100 intresserade medlemmar.
Text: Anita Norberg Foto: Gunnar Goblirsch

Kling och klang med Monica Dahlström-Lannes

Så här beskrev Monica Dahlström-Lannes sin medverkan i föreläsningsserien ”Min musik”.
Min musik är Kling och Klang. Säg det i toner, säg det i år. Här är polisen som mitt i gatan står…”.

Med tjugo melodier, allt ifrån ”Han har öppnat pärleporten”, ”Let’s twist again”, ”Pie Jesu” till ”Sofia dansar go-go” fick medlemmarna njuta av en mycket välorganiserad, omfattande och oväntad blandning av musik.
Text och foto: Gunnar Goblirsch

Klicka på länken nedan om du vill ladda hem eller skriva ut hennes spellista.

Personligt porträtt av ”Melodiernas mästarinna”

I ord, ton och bild gav journalisten och författaren Ingela Hofsten ett mycket personligt porträtt av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositör Kai Gullmar inför 110 deltagare på medlemsmötet den 6 mars. Född och uppväxt i Sundsvall och döpt till Gurli Marie med efternamnet Bergström gjorde hon debut redan som 12-åring och kom tidigt med i Oscar Knausts revysällskap i hemstaden. Efter kontorsutbildning i London och smak på världsstadens nöjesliv återvände hon till Sverige och Stockholm där hon fick jobb i en skivbutik. Där fanns en högtalare ut mot gatan och ibland roade sig Gurli med att sjunga och upptäcktes på så sätt av orkesterchefen på skivbolaget Husbondens Röst Nils Grevillius. Det blev startskottet för hennes karriär som schlagerkompositör, sångerska och skådespelare med artistnamnet Kai Gullmar.


Hennes första skiva ”Tuta och kör” skulle följas av fler men främst är hon känd för att ha skrivit musik och texter till andra artister. Den stora framgången kom med Ancora bar 1933. Andra kända schlagers, signerade Kai Gullmar, är ”Jag har en liten melodi”, ”Swing it magistern” som gjorde succé med Alice Babs, och ”Med dej i mina armar”. På 1940-talet hade Kai Gullmar, känd för att vara både okonventionell, kaxig och orädd, blivit ett stort namn i musikbranschen, både för sina låttexter, framträdanden i folkparkerna och i revysammanhang. Hon umgicks i dåtidens artist-kretsar med kändisar som Karl Gerhard, Hasse Ekman Sven-Olof Sandberg och många fler. Kai Gullmar var modeintresserad, klädde sig gärna manligt, alltid med en nejlika i knapphålet på kavajen, klackring och herrhattar och var öppen med sin homosexualitet, ovanligt för den tiden. Hennes sista stora kärlek, balettdansösen Rita Rosenberg, blev också hennes vårdare och sköterska när Kai Gullmar drog sig tillbaka efter sista framträdandet 1964. Resten av sitt liv tillbringade hon hemma i avskildhet med telefonen och cigaretterna. Hon dog 1982, 76 år gammal, och står idag staty i Sundsvall med nejlika och cigarett.

Journalisten och författaren Ingela Hofsten har skrivit en bok om Kai Gullmar och gav i ord, ton och bild ett fint porträtt av denna ”Melodiernas mästarinna” vid medlemsmötet på Royal 6 mars.
Text: Anita Norberg Foto: Gunnar Goblirsch

Min Musik den 27 februari – Annika Hansander

Annika Hansander, musiker i Stenkvista-Ärla församling, samlade en stor skara medlemmar, som fick lyssna på en salig blandning av musik från Bach till gospel och tillbaka. Annika berättar så här om sig själv: ”Jag har vuxit upp i en musikersläkt, vilket har präglat mig mycket. Musiken har en stor och viktig del i mitt liv, det är ett sätt att andas. Jag har arbetat som kyrkomusiker i 25 år, och brinner för att beröra människor med musiken.”

Bland de artister vi fick lyssna på fanns Carola, Itzhak Perlman, ABBA, Helen Sjöholm och Iggesundsgänget. Vi fick även delta i allsång med ”Idas sommarvisa” av Georg Riedel.

Klicka på länken nedan om du vill ladda hem eller skriva ut hennes spellista.

Text och foto: Gunnar Goblirsch

Första medlemsmötet lockade rekordpublik

Inför rekordstor publik på närmare 180 personer berättade historikern och författaren Henrik Berggren om tiden i Sverige under andra världskriget utifrån trilogin han skrivit om ”Landet utanför”. Med hjälp av material från dagstidningar, dagböcker, brev och annan information har han beskrivit vardagslivet i Sverige åren 1939-1945 och gav en resumé av detta vid medlemsmötet på Royal 21 februari. Till en början uppfattades varken kriget eller nazismen som så hotfullt bland allmänheten, men när Norge och Danmark ockuperades och förintelselägren och deportationen av judar från Norge blev känt gick en chockvåg genom befolkningen och inställningen till nazi-Tyskland svängde. När så den tyska krigslyckan vände med slaget vid Stalingrad 1943 höjdes allt fler röster för att Sverige skulle uppträda tuffare mot Tyskland och upphöra med sin eftergifts-politik, i vilken bl a transiteringarna och exporten av malm och kullager ingick. Henrik Berggren nämnde även andra effekter som kriget hade på befolkningen, som att romanserna ökade men även skilsmässorna, barnafödandet gick upp, homosexualitet avkriminaliserades etc.
Den 7 maj när nyheten kom att kriget var slut spreds karnevalsstämning även i Sverige. Men vad hade Sverige bidragit med för att fira? frågade Henrik Berggren och citerade diplomaten Gunnar Hägglöf som lär ha sagt: Inte var det på grund av vår utrikespolitik vi klarat oss undan kriget utan snarare för att vi hade tur.
Ett mycket uppskattat föredrag, som fick många och långa applåder av den stora publiken varav många hade ”kriget att tacka” för att de satt i salongen.

Författaren och historikern Henrik Berggren medverkade vid vårterminens första medlemsmöte med ett uppskattat föredrag om ”Landet utanför”, baserat på hans trilogi om andra världskriget.
Text: Anita Norberg
Foto: Gunnar Goblirsch

Uppskattad träning hos Friskis & Svettis

Till studiebesöket hos Friskis & Svettis på Sveaplan hade 13 deltagare dykt upp måndagen den 19 februari för att kostnadsfritt få chansen att prova på ett av passen i Seniorklubben. Det blev ett nyttigt och härligt 55-minuterspass på temat ”Stol & styrka”, som leddes av värdar från Friskis & Svettis, där kroppen fick sig en genomkörare anpassad efter vars och ens förmåga. Belåtna deltagare informerades sedan om Seniorklubbens verksamhet, där inte minst den sociala gemenskapen betonades. En rundvandring i lokalerna avslutade studiebesöket.

Margaretha och Carl Göran Bergman tog tillfället i akt att prova på ett gratispass vid studiebesöket
hos Friskis & Svettis. I röda t-shirts ses ledarna Karin Lundborg och Eva-Lena Åkerman.

Foto: Anita Norberg

Ny ordförande i Senioruniversitetet

Senioruniversitetet höll sitt årsmöte den sista januari i Munktellmuséet. Ett 50-tal medlemmar deltog och förutom årsmötesförhandlingar fick deltagarna lyssna till musik av musikgruppen Hervor, äta sopplunch och få information om föreningens kommande verksamhet.
Till ny ordförande efter Gunilla Sundqvist, som avsagt sig omval, utsågs Sven Andreasson på ett år. Ny i styrelsen blev även Roland Svensson som efterträder Hans Mossberg, vilken också avsagt sig omval. Övriga styrelseledamöter är: Birgitta Widholm, vice ordförande och sekreterare, Anita Lassesson, kassör, Margot Bandmann, Gunnar Goblirsch, Birgitta Johansson och Anita Norberg. Till adjungerande ledamöter föreslog valberedningen Wenche Willumsen och Åsa Strandberg. Revisorerna Sven Carlsson och Jan Edenmo omvaldes och till ny revisorssuppleant utsågs Eva Hesse Sundin.
Valberedningen består av Kerstin Asp, Bo Aldurén och Kristina Eder som efterträder Brigitte Westfeldt.
Förslaget att höja medlemsavgiften med 25 kr till 200 kr per år godkändes.
Mötesordföranden Gunnar Goblirsch redogjorde för den kommande verksamheten och Linda
Kaipiainen från Resekompaniet informerade om vårens olika resor.

Ett 50-tal medlemmar hade kommit till årsmötet i Munktellmuséet.
Text: Anita Norberg Bilder: Gunnar Goblirsch