Här redovisas genomförda aktiviteter under våren 2023. Tidigare aktiviteter kan du hitta på sidan ”Arkiv”.
Människans enfald ett hot mot planeten
Om mångfald och enfald och människans rovdrift på vår natur talade författaren och journalisten Martin Emtenäs vid medlemsmötet 22 mars. Med utgångspunkt från hur starens livsbetingelser förändrats gav Martin en exposé över vad som händer när människans enfald blir ett hot mot den biologiska mångfalden. Det blev en personlig och engagerande berättelse om hur vi genom vår livsstil utarmar planeten och förstör livsmiljöerna för jordens arter i vår strävan efter mer, nytt och bättre. Allt sker i en svindlande fart där det vi tycker är rätt idag kommer att vara fel redan imorgon.
– Vi ler överseende åt hur folk betedde sig på medeltiden, på 1940-talet, ja före pandemin. Men egentligen är vi lika dumma idag. Fastän vi nu har kunskap om vilka misstag vi gör beter vi oss ändå som tidigare, konstaterade Martin.
Ett tankeväckande föredrag, som belönades med kraftiga applåder av de 140 deltagarna som kommit till Royal. Men så har ju Martin Emtenäs vanan inne att nå ut med sitt budskap efter tio år som programledare för SVTs ”Mitt i naturen”, många föreläsningar och ett flertal böcker där hans senaste med titeln ”Tusen och 1 art” kom ut i oktober förra året.
Text: Anita Norberg

Hotet mot demokratin tema på medlemsmöte
För första gången gästades Senioruniversitetet av en svensk akademiledamot då Åsa Wikforss på
själva Internationella kvinnodagen föreläste om hur populism, desinformation och faktaförnekelse är ett hot mot demokratin. Åsa, som är professor i teoretisk filosofi, utgick från sin senaste bok ”Därför demokrati” och kunde konstatera att efter Berlinmurens fall har en tillbakagång skett till fler autokratier med högerpopulismen som stark drivkraft.
– När kunskapsföraktet och misstron mot etablerade institutioner, myndigheter och professionella medier växer riskerar demokratin att urholkas, konstaterade Åsa Wikforss. Demokratibegreppet bygger på tillit och när den ifrågasätts har demokratin svårt att skydda sig. Det gäller inte minst i en tid då mycket av det offentliga samtalet förs i sociala medier där det är lätt att sprida falsk information.
Större ansvar hos sociala medier och att utveckla en teknik som ger tillgång till faktalänkar är ett sätt att möta hotet mot demokratin. Liksom att öka kunskapen hos medborgarna om att det faktiskt går att ta reda på hur det egentligen förhåller sig.
– Det är upp till oss själva och hur vi agerar som avgör vilket samhälle vi kommer att leva i, menade Åsa Wikforss inför cirka 130 medlemmar som fick lyssna till ett mycket tankeväckande och intressant föredrag om hur vi tillsammans kan bidra till demokratins överlevnad.
Text: Anita Norberg

Foto: Gunnar Goblirsch

Teaterresa till Stockholm

Till Stockholm och Oscarsteatern for medlemmar i Senioruniversitetet tillsammans med SPF Strängnäs för att se musikalkomedin Tootsie söndagen den 5 mars. Innan föreställningen intogs en god måltid på Grand Scandic Central. Det blev en fantastisk föreställning med Robert Gustavsson i huvudrollen som lockade till många skratt och applåderna ville aldrig ta slut efteråt. Nöjda och glada resenärer äntrade bussen som tog oss hem och vi tackade vår busschaufför för en trygg resa.
Text: Gunilla Sundqvist
Stor uppslutning när Taube sjöng Taube
En nostalgitripp i visornas och skillingtryckens tecken bjöds deltagarna på vid medlemsmötet på Royal den 22 februari. Då medverkade sångaren, estradören och kulturarbetaren Johan Taube från Täby och bjöd på smakprov ur vår rika svenska visskatt på temat ”Älskade visor vi minns”. På repertoaren stod både kända och mindre kända sånger av bl a Evert Taube, Olle Adolphson, Nils Ferlin, Ruben Nilsson, Alf Hambe, Allan Edwall och andra kända visans mästare. De många gånger underfundiga texterna framförde Johan Taube till eget gitarrackompanjemang och han berättade även anekdoter och historier med anspelning på visdiktarna. Dessutom klargjorde han för en undrande publik att hans familj härstammar från en helt annan gren av Taubesläkten än den store nationalskalden Evert. En härlig eftermiddag med mycket sång och musik som uppskattades med varma applåder av de 145 medlemmar som kommit till träffen.
Text: Anita Norberg

Foto: Hans Mossberg

Foto: Hans Mossberg
Elisabeth Åsbrink första gäst på vårens medlemsmöten
Om sin nya bok – ”Mitt stora vackra hat, en biografi över Victoria Benedictsson” – berättade författaren Elisabeth Åsbrink för över 100 medlemmar vid årets första medlemsmöte på Royal. Med bara en handmikrofon som hjälpmedel beskrev hon på ett finstämt och fängslande sätt den fritänkande författaren, Victoria Benedictsson, alias Ernst Ahlgren, hennes liv, gärning och den tid hon levde i. Elisabeth Åsbrink har följt henne genom den rika brevsamling hon efterlämnat – från hemmet i Skåne där hon föddes 1850, uppväxten som ett självlärt och mycket ensamt barn, det lidelsefria äktenskapet med postmästaren i Hörby till en av Sveriges mest lovande författare, som umgicks med dåtidens kulturelit, och ända fram till hennes tragiska självmord på ett hotell i Köpenhamn, bara 38 år gammal. Hela livet hatade hon sig själv som kvinna och de begränsningar som kvinnor på hennes tid levde under. Under pseudonymen Ernst Ahlgren skrev hon sina böcker och blev både uppmärksammad och oerhört uppskattad, inte minst för boken Pengar som blev hennes genombrott när den utkom 1885. Hennes dubbelbottnade liv har fascinerat många, både då och nu. Det har även hennes självmord, utfört med en rakkniv, som inspirerade Strindberg i dramat om Fröken Julie. Mycket har skrivits om Victoria Benedictsson, men Elisabeth Åsbrinks nyutkomna biografi är den första på sjuttio år och har bidragit till att sprida nytt ljus över ett upproriskt, tragiskt och oförutsägbart kvinnoöde.
Text: Anita Norberg

Foto: Gunnar Goblirsch


Foto: Gunnar Goblirsch
Årsmöte på Munktellmuséet

Bland traktorer, dumprar och anläggningsmaskiner på Munktellmuséet höll Senioruniversitetet sitt årsmöte onsdagen den 1 februari. Drygt 40 medlemmar hade kommit och fick förutom årsmötesförhandlingar lyssna till den gitarrspelande trion ”Bröderna Jonsson med kompis”. De inledde med att tolka både mer och mindre kända Evert Taube-visor, vilket blev mycket uppskattat av deltagarna.

Till mötesordförande utsågs Bertil Larsson, som snabbt kunde klubba igenom punkterna på dagordningen. Vid valet av styrelse för 2023 omvaldes Gunilla Sundqvist som föreningens ordförande. Även de tre ledamöter som stod i tur att avgå omvaldes nämligen Margot Bandmann, Birgitta Johansson och Birgitta Widholm, sekreterare. Till ny ledamot av styrelsen utsågs Gunnar Goblirsch, tidigare adjungerad. Kvarstår gör Anita Lassesson, kassör, Hans Mossberg och Anita Norberg. Revisorerna Sven Carlsson och Jan Edenmo omvaldes med Lars Gihl som suppleant. I valberedningen ingår Bosse Aldurén och Brigitte Westfeldt samt Kerstin Asp efter avgående Krister Nilsson. Medlemsavgiften fastställdes till 175 kr, samma som tidigare. Årets verksamhet presenterades och glädjande är att antalet medlemmar ökat till drygt 700. Som avslutning på årsmötet serverades en välsmakande jordärtskockssoppa samt kaffe och kaka.

Text: Anita Norberg
Bilder: Gunnar Goblirsch
Fantastisk nyårskonsert
Tisdagen den 17 januari äntrade 34 medlemmar bussen som skulle ta oss till Konserthuset i Stockholm för att delta i nyårskonsert med Schönbrunn Slottsfilharmoniker. Vid ankomsten till Stockholm serverades en delikat förtäring innan vi intog våra platser i konsertsalen som kom att fyllas. Vi fick lyssna till en repertoar från den världskända TV-sända nyårskonserten och vara med om en fantastisk upplevelse som avslutades med Radetzky-marschen där publiken taktfast fick delta under dirigentens ledning! En fin upplevelse för oss alla.
Text och bild: Gunilla Sundqvist
