Hänt sen sist

Här redovisas genomförda aktiviteter under hösten 2024. Tidigare aktiviteter kan du hitta på sidan ”Arkiv”.

Soppteater och besök på Nordiska museet i Stockholm

Den 21 november tog 43 medlemmar i ESU plats i bussen med målet att besöka Soppteatern på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och den stora utställningen Nordbor på Nordiska museet på Djurgården.
Väderrapporterna hade bara någon dag innan varnat för snökaos och halka men vädergudarna var på vår sida denna dag och ovädret uteblev. Vår busschaufför, Henrik Frid, kunde utan några problem ta oss till centrum i Stockholm och släppa av oss på Brunkebergs Torg, i god tid innan dörrarna slogs upp för lunchteatern på Kulturhuset. Allt var väl organiserat på Soppteatern, ingen trängsel i garderoben eller på toaletterna, och enkelt att hitta de förbokade bordsplatserna. Och på borden fanns redan soppan serverad tillsammans med bröd, dryck, kaffe och kaka. Bara att njuta av sopplunchen och den musikaliska kabaré som spelades upp på scenen strax intill lunchborden!
Föreställning denna dag hade titeln Upptaget och handlade om två kulturarbetare som tvingats byta sin karriärbana och av alla ställen hamnat på en offentlig toalett. De två artisterna, Niklas Löjdmark Chressman och Agnes Grahn, har båda en lång erfarenhet från musikaler och teaterföreställningar och visade i den här kabarén verkligen prov på sin professionalitet.

Så var det dags för dagens andra evenemang. Strax före klockan två blev vi avsläppta utanför Nordiska museet på Djurgården, alldeles intill den entré som besöksgrupper kan använda. De som önskade fick audioguider och därefter kunde vi med hiss ta oss upp till fjärde våningen till utställningen Nordbor.
Nordbor är Nordiska museets största utställning någonsin. Den skildrar människors liv i Norden under 500 år, från tidigt 1500-tal till våra dagar, och innehåller mer än 4 000 föremål. Det är givetvis omöjligt att tillgodogöra sig denna imponerande samling vid ett drygt två timmar långt besök. Även om man vandrar långsamt genom de 27 rummen och lyssnar på audioguiden och försöker ta del av den interaktiva informationen i montrarna blir det ändå en mycket selektiv bild man får av livet i Norden. Men utställning är mycket intressant och kommer att finnas länge på Nordiska museet. Inget hindrar givetvis att man gör fler besök.
När vi återvänder till Eskilstuna vid 18-tiden är det med två kulturella upplevelser i bagaget, en musikalisk kabaré och en historisk skildring av livet i Norden. På det stora hela en trevlig dag med social samvaro och nya intryck!

ESU Filmstudio hösten 2024

ESU Dagfilmstudio har visat följande sex filmer under hösten 2024. De visades på Biostaden, Kungsgatan 66. Avgiften för alla filmerna var 350 kr. Filmerna fick följande betyg av publiken.

Onsdag 4 september – Ondska finns inte
Poäng 2,6

Onsdag 18 september – Purpurfärgen
Poäng 3,8

Onsdag 2 oktober – Boy from Heaven
Poäng 3,4

Onsdag 16 oktober – The Zone of Interest
Poäng 3,1

Onsdag 13 november – The old Oak
Poäng 4,4

Onsdag 27 november – En vacker dag…
Poäng 3,6

Filmgruppen, som bestått av Gunilla Atapattu, Siv Eidelöf, Lennart Cederberg, Britta Karlsson samt Margot Bandmann, hälsar alla varmt välkomna till vårens föreställningar. Ett tips till er som inte ännu är med i Eskilstuna SeniorUniversitet är att bli medlemmar och få tillgång till ett ännu större kulturutbud.

Ryssland och kriget i Ukraina på höstens sista medlemsmöte

En av landets främsta Rysslandskännare, journalisten och författaren Stig Fredrikson, gästade Senioruniversitetet vid höstterminens sista medlemsmöte. Temat för hans föredrag var hur kriget i Ukraina förändrat Ryssland och även oss.
Något slut på kriget är svårt att se förrän Putin är borta menade Stig Fredrikson, när han beskrev utvecklingen i Ryssland efter Sovjetunionens fall och hur Putin med alla medel strävar mot att återupprätta det forna imperiet och stoppa Ukrainas utveckling mot frihet och demokrati. För att kunna stå emot det aggressiva ryska angreppet, där människoliv inte räknas, är stödet från omvärlden av stor betydelse. Hur det stödet kommer att se ut när USA får ny president, som uttryckt sin beundran för Putin, återstår att se men gör situationen än mer skör och oförutsägbar.
Den nu 72-åriga Vladimir Putin har kallats ”förställningens mästare” som med lögner och hot styrt Ryssland i nästan ett kvarts sekel mot en totalitär stat som påminner om Stalintiden. Genom effektiv propaganda har oppositionen tystats och den ryska befolkningen getts en bild av att Ryssland är hotat och att hotet kommer från väst. Omkring en miljon ryssar har valt att emigrera men Putin har fortfarande stöd från uppemot 80 procent av befolkningen.

Närmare 130 medlemmar hade kommit till Royal för att lyssna på Stig Fredrikson när han talade om Ukraina och Ryssland, ett mycket uppskattat föredrag som avtackades med varma applåder. Foto: Gunnar Goblirsch

Något direkt krigshot mot oss idag till följd av Ukrainakriget är inte troligt, enligt Stig Fredrikson. Ryssland har sina styrkor bundna i Ukraina och därtill kommer det svenska NATO-medlemskapet.
-Däremot kan vi bli utsatta för påverkansoperationer och olika försök till splittring där vår demokrati kommer att sättas på prov, menade Stig Fredrikson som trodde att något krigsslut är svårt att skönja innan allt fler ryska soldater kommer hem i zinkkistor och den ryska ekonomin kollapsar.
Ett intressant och mycket uppskattat föredrag av en av våra mest namnkunniga på området som efter många år som korrespondent i Moskva nu går att lyssna på i podden Radiokorrespondenterna Ryssland, där han medverkar med sina expertkunskaper.
Text: Anita Norberg

”Krishärdar i världen”

Höstens föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” har genomförts vid tre tillfällen. Totalt har ett 80-tal medlemmar deltagit. Vid första träffen medverkade Klas Jansson från Europaparlamentets kontor i Stockholm. Han redogjorde bl. a. för Europavalet den 9 juni och dess konsekvenser för medborgarna i de 27 länder som ingår i unionen, EUs uppbyggnad, gemensamma spelregler m. m.
-Det finns en värderingsmässig gräns mellan öst och väst inom EU, konstaterade Klas Jansson och nämnde att kriget i Ukraina, AI liksom immigrationen och klimatanpassningen tillhör de aktuella framtidsfrågorna. Han nämnde också att 50,7 procent av unionens medborgare deltog i årets val. I Sverige var den siffran 53,3 procent.
Vid de övriga två träffarna medverkade Stig Wahlström, välkänd föreläsare för Senioruniversitetets medlemmar sedan flera år tillbaka. I ord och bild redogjorde han för det amerikanska valet och tog bl. a. upp den nya administration som kommer att tillträda under Donald Trump. Mycket kom också att handla om kriget i Ukraina, regeringskrisen i Tyskland, det svenska NATO-inträdet, utvecklingen i Mellanöstern, Kinas roll på världsscenen och andra viktiga händelser som påverkar situationen i världen.

Vid en av höstens träffar på temat” Krishärdar i världen” medverkade Klas Jansson från Europakontoret i Stockholm och redogjorde för situationen inom EU efter sommarens val. Text och bild: Anita Norberg

Bakom kulisserna

Ett knappt tiotal medlemmar hade hörsammat erbjudandet om studiebesök på Eskilstuna teater – Bakom kulisserna – den 8 november. Vi fick en rundvandring med början högst upp på balkongen, raden, ner till förrådet under scengolvet. På vår väg guidades vi av en inspirerande och engagerad scenmästare vid namn Pelle Johansson.
Text och bilder: Wenche Willumsen

Vi fick titta ner på salongen, in i salongen och upp på densamma. Vi tittade in i loger, vi tittade på baksidan av ridån, på den stora väggen på scenen med alla repen till upphängningsanordningar för kulisser, vi förundrades över alla kablar och lampor och annan teknik. Vi imponerades även av scenens storlek, 12 meter i tak och 15 meter djup med en spelyta på 7,5 gånger 7,5 meter. Sedan gick vi ner i förrådet under scenen och noterade den lilla dörren in till orkesterdiket. Vi var också inne på Lilla scenen och i dess foajé beundrade vi teaterns gamla ridå som nästan höll på att tappas bort på vägen en gång i tiden.

Överallt fick vi levande beskrivningar av det vi såg och upplevde av en kunnig och medryckande Pelle.
Vi ställde många nyfikna frågor och fick ännu flera svar tillbaka och till slut, efter de två överenskomna timmarna, fick den gode scenmästaren nästan kasta ut oss ur foajén för att bli av med oss – tack Pelle för ett par intressanta och underhållande timmar!

Uppskattad viseftermiddag med Olle Adolphson

Om trubaduren, poeten och bildkonstnären Olle Adolphson berättade journalisten och författaren Jan Malmborg vid medlemsmötet den 6 november. Han utgick från sin bok ”Trubbel” där han ger en inträngande bild av den älskade viskonstnärens liv och leverne samtidigt som han bjöd på smakprov ur den rika låtskatt som Olle efterlämnat.
Som barn till den kände skådespelaren Edvin Adolphson och Mildrid Folkestad visade Olle redan från början en kreativ förmåga. Han växte upp på Norr Mälarstrand och hade en äventyrlig barndom tillsammans med bästisen Sigge Skoog som han kom att förära en egen visa. I mitten på 1950-talet kom Olle i kontakt med Beppe Wolgers vilket ledde till ett fruktbart samarbete som bl a resulterade i de folkkära visorna ”Okända djur och ”Det gåtfulla folket”. Andra välkända och ofta framförda visor är ”Trubbel” och ”Slabang” liksom ”34:an”. Den sistnämnda blev en långkörare på Svensktoppen, framförd av Per Myrberg, som blev mer känd för den än för sina roller på de stora teatrarna. Texten var högaktuell; den handlade om den rivningshysteri som förekom i Stockholms city på 1960-talet. Till det populära barnprogrammet ”Fablernas värld”, som gick i TV i början på 1970-talet, har Olle också skrivit den svenska texten.
Många är de visor och underfundiga texter som gett Olle Adolphson en plats bland de stora namnen. Som läromästare och inspiratör har Evert Taube funnits med och mot slutet av sin karriär gav Olle ut flera album med Taubetolkningar. Privat levde Olle ett hårt liv. Han var en kvinnokarl och hade flera äktenskap och förhållanden bakom sig. Med de många krogshowerna och turnéerna kom alkoholen in i hans liv och han avled 2004 bara 69 år gammal. Han är begravd på Ravlunda kyrkogård på sitt älskade Österlen där han hämtade mycket av sin inspiration.

En nostalgisk tripp i Olle Adolphsons musikaliska fotspår bjöd författaren Jan Malmborg på, vilket blev mycket uppskattat av de över 100 deltagarna som kommit till Royal. Text: Anita Norberg Bild: Gunnar Goblirsch

Min musik – Hans Rosengren

Tisdagen den 5 november var det Hans Rosengren som föreläste med temat ”Låt det låta”. Hans har sjungit och skrivit texter sedan tonåren. Han har tidigare varit ordförande i Scenknuten och fått till ett bokmanus om Kalklinbanan, som renderade till en CD skiva. Hans har också fått ut sju visor på Spotify, samt medverkat i en CD, barnmusik-sagan, ”Den största pärlan”, skriven och producerad av Monica Forsberg och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Nu aktuell med fyra nya visor, som spelas in i studion för att sedan läggas upp på Spotify. Hans har även givit ut en barnbok ”Leo och Lya: En folkpark kommer till ”. De olika berättelserna om Scenknuten var mycket uppskattade av den stora skaran lyssnare. ESU passade även på att tacka Birgitta Widholm för hennes arbete med ”Min musik” sedan starten 2015 och lovade att återkomma nästa vår.

Bild: Gunnar Goblirsch

Medlemmar i ESU har besökt Scalateatern

Första måndagen november reste ett blandat sällskap med buss till Stockholm och Scalateatern. Blandat då det förutom ett femtontal medlemma från ESU följde med medlemmar från SPF. Efter en lättare lunch i bussen, utomordentligt serverad av vår chaufför Micael, var det dags att se Kärleksbreven. Pjäsen är i sig en riktig kioskvältare. Trots eller tack vare att det var en eftermiddagsföreställning var den också utsåld sedan länge. På scenen, ett bord, två stolar och Krister Henriksson och Ulla Skoog. En kombination som gav en teaterupplevelse utöver det vanliga.
Med vemod och lätt humor skildras hur två personer växer, förändras och till sist faller ur sina roller: en uppåt mot en allt överskuggande politikerroll, den andra neråt via alkoholism och brist på jagkänsla. Den börjar 1937, när skolflickan Melissa skickar små brev med inbjudningar och teckningar till sin klasskamrat Andrew. Hon är en förmögen flicka, som revolterar, blir konstnär och tapper status, han är en fyrkantig pojke med medelklassbakgrund som gör en spikrak karriär. Deras relation genom brevväxling livet igenom är först är retsam, sedan fysisk och terapeutisk för att till sist övergå till faktisk passion.

Text och bild: Sven Andreasson

Munkar, magi och mörk politik i det gåtfulla landet Myanmar

Om det gåtfulla, stängda och för de flesta okända Myanmar/Burma, berättade författaren och antropologen Helena Thorfinn när hon gästade medlemsmötet den 23 oktober. Hon utgick från sin bok ”I munkens skugga” och från egna upplevelser under sin vistelse i landet, där hon bodde med sin familj från 2014 till 2017. Efter 50 år av diktatur var det då ett öppet land men det fanns en underton av mörk politik. Till Myanmar kom vid den tiden vad Helena Thorfinn kallade ”digitala nomader”. Det var människor från hela världen som ville göra karriär och tjäna pengar på att digitalisera det fattiga landet och införa smartphones och sociala medier bland de 56 miljoner invånarna som knappt kunde läsa och skriva. Men den snabba it-revolutionen hade en mörk baksida. Facebook kom att bli ett forum för hatproganda, främst riktad mot rohingyerna, vilket ledde till brutala våldshandlingar mot den utsatta minoritetsgruppen. Även de tidigare välsedda munkarna blev allt mer nationalistiska och militanta och i stället för försiktiga steg mot öppenhet kom de allt vanligare hat- och hotkampanjerna att styra landet i en riktning få kunnat ana.
-Det är svårt för oss i Sverige att begripa sig på den mentalitet som råder i Myanmar, menade Helena Thorfinn och konstaterade att allt avstannat efter militärkuppen 2021.
Om den tidigare ikoniska och hyllade Aung San Suu Kyi, som utsågs till statskansler efter fria val men nu sitter fängslad, ansåg Helena Thorfinn att inte heller hon levde upp till mänskliga rättigheter.
-Hon var inte så vidsynt som man trodde och kommer med sina 79 år troligen att dö i fängelse, menade författaren som avslöjade att hon nu börjat skriva på en ny roman. Den ska handla om Kenya och Karen Blixen och hur hennes arv påverkat andra.

Om Myanmar/Burma och landets intressanta men våldsamma utveckling föreläste författaren, journalisten och antropologen Helena Thorfinn utifrån sin bok ”I munkens skugga”. Drygt 100 medlemmar hade kommit för att lyssna på ett initierat och engagerande föredrag.
Text: Anita Norberg Bild: Gunnar Goblirsch

Min musik – Åsa Kjellkvist

Tisdagen den 22 oktober kom Åsa Kjellkvist till föreläsningsserien Min musik. Temat för dagen var ”När musiken träffar hjärtat”. Åsa är en kommunikatör på Scenkonst Sörmland som älskar språk och berättande. Som amatör har hon spelat en mängd olika instrument, men det är ändå texten som är grunden i hennes musikintresse. Vad berättar en låttext? Vad betyder den för mig och vad betyder den för dig? Åsa bjöd publiken på musik som väckt känslor genom hennes liv – från barndomen till vuxen ålder. Majoriteten av musiken var från hennes uppväxt under 80- och 90-talet. Kombinationen av bilder, text och musik blev mycket uppskattat av den stora skaran lyssnare.

Bild: Gunnar Goblirsch

Framtidens vård och omsorg

Inom tio år kommer andelen äldre över 80 år att öka med 47 procent medan de arbetsföra bara ökar med fyra procent. Om vi ska bedriva samma vård och omsorg som idag innebär det en kostnadsökning på 700 miljoner kr! Den ekvationen går inte ihop utan hela verksamheten måste ses över, nya grepp tas och fler samhällsinstanser involveras, menade utredningschef Åsa Tavemark när hon redogjorde för framtidens vård och omsorg vid medlemsmötet den 9 oktober. Av Eskilstunas alla 65-plussare, som idag uppgår till 21.700 personer, är det cirka 12 procent som står i kontakt med kommunens vård- och omsorg. Det behovet kommer att öka i takt med att vi blir allt fler äldre samtidigt som resurserna för att bedriva en god vård och omsorg inte på långa vägar kommer att räcka till. Så vad gör då kommunen? Åsa Tavemark beskrev hur man resonerar för att möta det ökande behovet.
– Invånarna kommer själva att få ta en mer aktiv del för sina liv medan kommunen står för mer stödjande insatser. Våra medarbetares arbetssätt kommer att utvecklas med nya yrkesroller, utökat samarbete och ökad digitalisering, Även civilsamhällets olika resurser måste involveras på ett annat sätt än idag.

En invånarenkät som gjorts om hur Eskilstunabor i olika åldrar ser på sin ålderdom visar att 94 procent tycker det är viktigt att planera för sin framtid, 60 procent föredrar stöd genom tekniska hjälpmedel och 88 procent vill bo kvar i sin nuvarande bostad eller i ett trygghetsboende. Idag finns fyra trygghetsboenden i Eskilstuna och två nya tillkommer; Gillet i Torshälla med 81 lägenheter och 154 lägenheter uppförs i Munktellstaden. Även ett vårdteam finns som åker hem till svårt sjuka. Åsa Tavemark poängterade vikten av att utgå från vad den enskilda personen upplever som viktigast i sin situation och avslutade med följande budskap till de 80-talet seniorer som bänkat sig på Royal:
– Ta hand om er, sköt om er hälsa genom fysisk aktivitet, goda matvanor, social gemenskap och ett
meningsfullt liv.

Text: Anita Norberg Bild: Gunnar Goblirsch

Min Musik – Peter Torsén

Den 8 oktober kom Peter Torsén till föreläsningsserien Min musik. Peter är Torshällasonen som såg Beatles på TV som 7-åring. Då la han undan leksaksbilarna och gav sitt liv åt POP. 1974, för 50 år sedan, bildade han sitt första band. Fram tills idag har han arbetat som musiklärare, kompositör, musiker, musikskribent och komiker. Idag, som 68-åring, har han varvat ned till 40-timmars arbets-vecka. 2016 släppte han sin första musikbok, Popåret 1967, tillsammans med Rolf Hammarlund. Peter berättade bland annat om sin mångåriga vänskap med Robert Broberg och om arbetet med Picknic i Parken.

Bild: Gunnar Goblirsch

Intressant studiebesök på Mälarsjukhuset

Ett intressant studiebesök gjordes den 7 oktober på Mälarsjukhuset då 42 medlemmar i Senioruniversitetet fick bekanta sig med den stora nybyggnad som pågår där. Projektledaren Monica Liljeholm berättade om uppförandet av den nya vårdbyggnaden på cirka 45.000 kvm motsvarande drygt fem fotbollsplaner. På video fick besökarna se hur det kommer att se ut i de nya, moderna lokalerna dit främst de akuta verksamheterna flyttar in. Här kommer bl a akutmottagning, intensivvårds- och operationsavdelning, förlossning, sterilcentral etc att finnas och hit kommer den nya huvudentrén att flyttas. En helikopterplatta byggs på taket för akuta transporter. Stor hänsyn har tagits till att göra avdelningarna effektiva för både personal och patienter både när det gäller tillgänglighet och arbetsmiljö, kunde Monica Liljeholm berätta. Stora glaspartier i hela byggnaden
släpper in ljus och ger rymd och utomhusmiljön förses med ljusgårdar. Vårdavdelningarna har fått många enkelrum för att öka integriteten för patienterna, minska smittspridning och ge bättre plats för anhöriga. Avsikten är att nybyggnationen ska vara klar under 2025 så att verksamheterna kan flytta in 2026.

Vid studiebesöket medverkade även sjukhusclownerna och berättade om deras viktiga verksamhet bland de yngsta patienterna och den trygghet de skapar bland småbarnsfamiljer som besöker sjukhuset. Röda Korset deltog också där frivilligledaren Ann-Kristin Sjögren informerade om vad sjukhusvärdarna gör. Hon efterlyste fler frivilliga till det här viktiga uppdraget som går ut på att lotsa, stötta och bistå de som besöker sjukhuset. Från Sjukhuskyrkan fanns diakon Malin Lodin och sjukhuspastor Mattias Gustafsson på plats. De berättade att Sjukhuskyrkan finns till för både patienter, anhöriga och personal och hur man i deras utrymmen kan sitta ner en stund i stillhet för samtal eller reflektion.
Text: Anita Norberg

Medverkade vid studiebesöket på Mälarsjukhuset gjorde sjukhusclownerna Samuel Lindholm och Baha Swidan liksom Röda Korsets sjukhusvärd Ann-Kristin Sjögren, och från Sjukhuskyrkan Malin Lodin, diakon, samt Mattias Gustafsson, sjukhuspastor.

Populärt studiebesök hos MDU

Två studiebesök vid MDU har genomförts i början på oktober. Totalt deltog drygt 30 medlemmar som fick veta mera om planeringen och tillkomsten av den nya universitetsbyggnaden vid Hamngatan och om den verksamhet som bedrivs där. För guidningen svarade projektledaren och lokalplaneraren Linda Redebrandt från Campussektionen. Hon berättade att de nya lokalerna kunde tas i bruk under 2020. I den ändamålsenliga och sobert inredda byggnaden på 21.000 kvm anknyter såväl färgsättning som material till Eskilstunas industriella traditioner. Där det tidigare badhuset var inrymt finns nu bibliotek, öppet även för allmänheten. Här kan den som vill låna böcker och läsa tidningar, varav de äldsta är ända från 1600-talet. I byggnaden finns även restaurang med café, öppet för allmänheten. Konst, utlånad av Statens konstråd, går också att beskåda på olika platser i byggnaden.

Linda Redebrandt svarade för guidningen hos MDU och ses här tillsammans med Roland Svensson,
styrelseledamot i ESU, och ansvarig för studiebesöket. Bild: Anita Norberg

Vid rundvandringen i de fina lokalerna fick deltagarna bekanta sig med både studenternas enskilda studieplatser och de stora lärosalarna. Drygt 4.000 studenter läser här och de kan välja bland en mängd program, såväl teoretiska som praktiska. Till de mest populära hör socionom- och sjuksköterskeprogrammet. Deltagarna fick även ta en titt på personalens arbetsutrymmen där traditionella kontorsrum är ersatta med egna låsbara skåp och där man väljer en arbetsplats som är ledig för tillfället.

Nöjda studiebesökare tyckte det var intressant att få göra en rundvandring i universitetets nya
lokaler och få veta mera om verksamheten som bedrivs här. Bild: Anita Norberg

Artificiell intelligens tema på medlemsmöte

Om möjligheter och risker med AI (Artificiell intelligens) fick de 110 medlemmar, som kommit till medlemsmötet på Royal den 25 september, veta mera. Det blev en resa i en digital värld som inte är så lätt att begripa sig på men som kommer att bli allt vanligare för oss alla.
-Egentligen är AI inte någon ny företeelse; det första AI-programmet kom redan 1951 och kunde spela Dam, berättade dagens föreläsare Sverker Johansson, senior rådgivare vid högskolan i Dalarna, som blivit känd för att ha skapat flera miljoner artiklar på Wikipedia med hjälp av en programvara, s k bot, som han själv utvecklat. Hur AI är används inom en mängd områden fick åhörarna veta mera om, som bl a att chatta, styra processer, hantera språk, skapa texter och bilder. Som pensionärer är det främst inom områden som hälso- och sjukvård, mobilitet, social interaktion etc vi kommer i kontakt med AI. Svenska myndigheter hör till de flitigaste användarna av AI och fattar varje år cirka 150 miljoner AI-beslut när det gäller enklare ärenden.
AI används också som ett ”tankeverktyg” och ersätter exempelvis tidigare ordböcker, miniräknare och andra hjälpmedel som vi använt för att avlasta hjärnan. Begrepp som Chat-bot och ChatGPT fick också sin förklaring där vem som helst via nätet kan ställa frågor och få svar inom bara några sekunder. Risken för faktafel är dock stor och att få fram uppgifter om dagsaktuella händelser tar lång tid om det alls är möjligt. Någon större risk att AI ska ta över jobben i framtiden såg inte Sverker Johansson. Visserligen kan enklare kontors- och administrativa arbeten ersättas men i stället kommer nya arbetstillfällen att skapas kring hanteringen av AI, menade han och gav exempel på jobb som AI inte kan ersätta som lärare, personal inom barnomsorgen, sjukvården, restaurangbranschen och kreativa yrken. Föredraget väckte både funderingar och tankeställare, inte minst om och när artificiell intelligens kan komma att bli en bättre problemlösare än den mänskliga hjärnan.

Om Artificiell intelligens och dess inverkan på våra liv talade Sverker Johansson, senior rådgivare vid
högskolan i Dalarna, när han gästade Royal vid medlemsmötet den 25 september.
Text: Anita Norberg Bild: Margot Bandmann

Min musik – för glädje och styrka

Tisdagen den 24 september kom Marianne Westman till föreläsningsserien ”Min musik”. Marianne sjunger i kör och spelar några olika instrument på amatörnivå. Lyssnar på det mesta, utom hårdrock och experimentell jazz. Intresset för musik finns i släkten, i flera generationer. Det blev en mycket uppskattad resa från femtiotalet och fram till nutid, med allt från populärmusik till klassiska pärlor.

Musikalisk höstupptakt i strilande höstregn

Till sprittande toner från dragspel, fiol och flöjt och vacker skönsång inleddes höstterminen på Royal den 11 september. Ett 40-tal medlemmar hade kommit för att lyssna till en grupp musikanter från Dambälgarna, förstärkt med en manlig dragspelare. Repertoaren, som bestod av såväl visor, rockmusik som andra gamla godingar, fick publiken att både le igenkännande och nynna med i melodierna. Som avslutning på musikframträdandet, presenterat av Gun Sundberg, fick publiken lyssna till Lasse Lönndahls välbekanta Tulpaner från Amsterdam.
En presentation av höstens verksamhet följde därefter och från Resekompaniet medverkade Linda Kaipiainen och berättade om kommande resor. Sedvanligt boklotteri och kaffesamkväm avslutade höstupptakten.
Text: Anita Norberg Bild: Gunnar Goblirsch

Margot Bandman delade ut rosor till Dambälgarna

Opera på Skensta Theater

Måndagen den 5 augusti passade några medlemmar i ESU på att ta sig till Skensta Theater utanför Eskilstuna för att till en reducerad kostnad se operan ”Carmen – Evolution” framförd av Eskilstuna Sommaropera.
Text och bild; Gunnar Goblirsch


Opera på Skäret

Lördagen den 10 augusti reste 30 ESU medlemmar till Opera på Skäret, beläget strax utanför Kopparberg, för att se operan Norma. Vid framkomsten serverades smått och gott i bussen. Och det var verkligen en läcker liten lunchlåda som Linda på Resekompaniet bjöd sällskapet på – salamismörgås, tunnbrödskanapéer, druvor, melon, chokladpraliner – så gott tyckte resenärerna! Dessutom bjöds lite vin och vatten därtill.
Text och bild: Birgitta Widholm

Sedan blev det dags för operaföreställningen – Norma av Vincenzo Bellini, kallad de vackra melodiernas mästare. Och många vackra kända arior sjöngs av internationellt välkända artister. Den mest kända arian är kanske Casta Diva, ett av Maria Callas paradnummer. Vi fick också lyssna till flera vackra körstycken och inte minst bidrog en mycket skicklig orkester till den fina upplevelsen..
En vacker opera med tragisk handling!
Vi resenärer från Eskilstuna och Strängnäs var mycket nöjda när vi i kvällningen återvände till Eskilstuna genom vackra Bergslagen.