Filmstudio

Kommittén i ESU Dagfilmstudio har valt filmer till hösten 2023 och hälsar nya och tidigare medlemmar välkomna till Biostaden, Kungsgatan 66. Insläpp från kl. 13.00. Avgiften för alla filmer är höjd till 350 kr.
Sista anmälningsdag är 28 augusti.

Ni behöver inte invänta faktura utan kan hämta bokade biljetter på ESUs expedition, c/o Resekompaniet, Alfeltsgatan 8, följande dagar mellan kl. 10 och12:
tisdag 29 aug, onsdag 30 aug, tisdag 5 sep, onsdag 6 sep, tisdag 12 sep, onsdag 13 sep

Fakturan kommer att skickas ut via e-post eller vanlig post
Biljetten, som gäller för samtliga filmer tas med varje gång.
I filmgruppen ingår: Gunilla Atapattu, Lennart Cederberg, Siv Eidelöf, Kerstin Henriksson, Britta Karlsson samt Margot Bandmann.
Om ni undrar över något kontakta Margot Bandmann (ingår i styrelsen för ESU).
E-post: Klicka här
Tfn: 073-787 86 22

Onsdag 20 september kl. 13:30
Innan, nu och då

Långfilm. Produktion: Indonesien, (2022) Regi: Kamila Andini, 103 min. Medverkande: Laura Basuki
Sent 60-tal. Nana kan inte fly från sitt förflutna. Fattig, med familjen förlorad i Väst-Javakriget, gifter hon sig igen för att börja ett nytt liv. Men det förflutna lever kvar i hennes drömmar. Nanas nya man har det gott ställt, men han är otrogen och hennes plats i hemmet är att tjäna honom. Hon lider i tysthet tills hon träffar en av älskarinnorna och allt förändras. Ino är någon hon kan lita på och någon som tröstar henne.

Onsdag 4 oktober kl. 13:30
De åtta bergen

Långfilm. Produktion: Italien (2022). Regi: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeerch , 147 min.
Baserad på romanen ”De åtta bergen” av Paolo Cognetti.

Pietro växer upp i Turin men tillbringar somrarna i bergsbyn där Bruno bor. Pietros föräldrar är bundna av sina arbeten i staden men lever ständigt med en längtan till naturen och bergen. Bruno växer upp i en familj av bönder och hans liv är tidigt utstakat. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem består vänskapen mellan de båda, med kärleken till naturen och bergen och en delad barndom som förenande kraft.

Onsdag 18 oktober kl. 13:30
Skolan vid världens ände

Långfilm Drama/ äventyr. Produktion: Bhutan, Kina, (2019), 110 min. Regi: Pawo Choyning Dorji. Oscarnominerad till Bästa internationella film.
Detta är berättelsen om Ugyen Dorji, en ung lärare, som drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut!

Onsdag 15 november kl. 13:30
Den tysta flickan

Långfilm. Produktion: Irland, (2022). Regi: Colm Bairéad, 94 min. Medverkande: Catherine Clinch, Carrie Clowley, Andrew Bennett. Oscarnominerad till Bästa internationella film.
Den tysta och försummade flickan Cáit skickas bort från sitt dysfunktionella hem för att leva med en fosterfamilj under sommaren. På den irländska landsbygden börjar hon sakta blomma ut då hon möts av ömhet och kärlek som hon aldrig tidigare upplevt. Men i ett hem, till synes avsaknad av hemligheter, vilar en smärtsam sanning. En fåordig, poetisk pärla om sorg som hittar raka vägen in i hjärtat.

Onsdag 29 november kl. 13:30
Joyland

Långfilm. Produktion: Pakistan, (2022). Regi: Saim Sadiq, 126 min. Medverkande: Ali Junejo, Rasti Farooq, Alina Khan.
I en av årets mest poetiska filmbilder kör Haider hem på mopeden i Lahore-natten med en tre meters pappdocka på styret. Dockan föreställer Biba, den stora stjärnan på den erotiska nattklubb där Haider fått jobb som bakgrundsdansare. Haider är gift i ett arrangerat äktenskap, men både han och frun Mumtaz besväras av de genusrelaterade krav som finns i familjen.
Vid premiären i Cannes tilldelades filmen både queerpalmen och jurypriset i sektionen Un Certain Regard. I Pakistan blev filmen däremot först totalförbjuden, men efter en kampanj på sociala medier släpptes censuren i de flesta regionerna.

Onsdag 6 december kl. 13:30
Brevbäraren som byggde ett palats

Långfilm. Produktion: Frankrike, (2018) Regi: Nils Tavernier, 105 min. Medverkande: Jacques Gamblin, Laetitia Casta
Södra Frankrike 1879. Ferdinand Cheval är en tystlåten lantbrevbärare. Under sina milslånga rundor dagdrömmer han om en värld full av sköna landskap och byggnader, som han bara sett på vykorten han delar ut. Under en av rundorna möter han änkan Philoméne och när han får dottern Alice med henne vet han med ens vad han ska göra av sitt enkla liv. Han ska bygga ett stort palats åt henne.