Filmstudio

Kommittén i ESU Dagfilmstudio har valt filmer till våren 2023 och hälsar nya och tidigare medlemmar välkomna till Biostaden, Kungsgatan 66. Insläpp från kl. 13.00. Avgiften för alla filmer är fortsatt 300 kr.
Sista anmälningsdag är 23 januari.
Ni behöver inte invänta faktura utan kan hämta bokade biljetter på ESUs expedition, c/o Rese-kompaniet, Alfeltsgatan 8, följande dagar mellan kl. 10 och12:
tis 24 jan, ons 25 jan, tis 7 feb, ons 8 feb, tis 7 mars, ons 8 mars.
Fakturan kommer att skickas ut via e-post eller vanlig post
Biljetten, som gäller för samtliga filmer tas med varje gång.
I filmgruppen ingår: Gunilla Atapattu, Lennart Cederberg, Siv Eidelöf, Kerstin Henriksson, Britta Karlsson samt Margot Bandmann.
Om ni undrar över något kontakta Margot Bandmann (ingår i styrelsen för ESU).
E-post: margot.bandmann@gmail.com
Tfn: 073-787 86 22

Onsdag 15 mars kl. 13.30
Mellan två världar

Långfilm. Produktion: Frankrike (2021) Regi: Emanuel Carrére, 107 min. Medverkande: Juliette Binoche
Marianne är ny i en liten fransk kuststad och tar arbete som städerska. Vi får genom hennes ögon se hur hon och hennes arbetskamrater kämpar med finansiell otrygghet och socialt utanförskap, men de har varandra. Samtidigt är det något som gör att Marianne inte riktigt verkar vara som alla andra. En skildring av samvaro och exploatering.

Onsdag 29 mars kl. 13.30
Memory Box

Långfilm. Produktion: Kanada, Frankrike m.fl. (2021) Regi: Khalil, Johana Hadjithomas. 102 min. Medverkande: Rim Turki
Maia är en ensamstående libanesisk mamma, som lever med sin dotter Alex i Montreal. Plötsligt anländer ett stort paket, fyllt med fotografier, brev och kassettband, som Maia en gång i tiden har skickat till kompisen Liza, som själv hade flytt till Frankrike under 1980-talet. Nu är Liza död och en Pandoras ask har returnerats till avsändaren. Alex blir mer och mer nyfiken på sin mammas förflutna och smyger till källaren för att försöka förstå hennes historia. En film om svindlande avstånd mellan nära och kära.

Onsdag 5 april kl. 13.30
Playground

Långfilm. Produktion: Belgien (2021) Regi: Laura Wandel, 72 min.
Sjuåriga Nora slits motvilligt ur sin pappas famn vid grindarna till skolan, där hon nu ska börja. Vilsen och rädd söker hon sig till sin äldre bror Abel, men han knuffar bort henne. Snart ska vi förstå att det ligger betydligt mer bakom detta än vanlig ”syskonkärlek”. Kameran är fixerad vid Nora som snabbt måste lära sig skolgårdens sociala koder. Till en början går det relativt bra, men när hon ser Abel råka illa ut tvingas hon börja navigera efter en moralisk kompass som aldrig tidigare prövats. I periferin anas en och annan vuxen, men nere i Noras ögonhöjd är det barnens granithårda spelregler som gäller.

Onsdag 19 april kl. 13.30
Den blinde mannen som inte ville se Titanic

Långfilm. Produktion: Finland (2021) Regi: Teermu Nikki, 82 min. Medverkande: Petri Poikolainen
Alla längtar efter kärlek – så även Jaakko som är rullstolsburen. Jaakko har aldrig träffat sin kärlek Sirpa ansikte mot ansikte, men per telefon träffas de många timmar dagligen. Ett djärvt grepp som skapar ett uppslukande drama med svart humor och beska repliker, som vunnit publikpriset på filmfestivalen i Venedig.

Onsdag 3 maj kl.13.30
En persikolund i Katalonien

Långfilm. Produktion: Spanien (2022) Regi: Carla Simón, 120 min
Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solé levt av att plocka persikor i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Ägarna har stått i skuld till familjen, som under inbördeskriget skyddade dem från fascisterna. Men nu kommer en ny generation av ägare och de har andra planer. Träden ska huggas ner och ersättas av en mer lönsam industri. Nu står familjen inför en ny och oviss framtid. En ömsint men osentimental berättelse som belönats med Guldbjörnen i Berlin.

Onsdag 17 maj kl.13.30
Mothering Sunday

Långfilm. Produktion: Storbritannien (2021) Regi :Eva Husson, 104 min. Medverkande: Odessa Young, Josh O’Connor, Colin Firth, Olivia Colman
En vacker vårdag år 1924 ger sig paret Niven av till förlovningslunchen för grannens son Paul och hans fästmö. Ingen vet att Paul under sju år haft ett hemligt, passionerat förhållande med Nivens unga husa Jane. Innan han måste gifta sig med en flicka ur sin egen klass, sliter han sig denna dag loss för ett sista kärleksmöte med Jane. Deras tillvaro är på väg att förändras, men Jane anar ännu inte hur dagen ska komma att sätta prägel på hela hennes liv. Ett pärlband av omvälvande scener.