Filmstudio

Kommittén i ESU Dagfilmstudio har valt filmer till våren 2024 och hälsar nya och tidigare medlemmar välkomna till Biostaden, Kungsgatan 66. Insläpp från kl. 13:00 Avgiften för alla filmerna är 350 kr. 
Sista anmälningsdag är 22 januari.
Ni behöver inte invänta faktura med bekräftelse om plats utan kan hämta bokade biljetter på ESU:s expedition, c/o Resekompaniet, Alfeltsgatan 8, endast följande dagar kl. 10-12:
tisdag 23 jan, tisdag 30 jan, i samband med årsmötet onsdag 31 jan, tisdag 6 feb, onsdag 7 feb.
Fakturan kommer att skickas ut via e-post eller vanlig post.
Biljetten, som gäller för samtliga filmer, tas med varje gång.
I filmgruppen ingår Gunilla Atapattu, Siv Eidelöf, Lennart Cederberg, Kerstin Henriksson, Britta Karlsson samt Margot Bandmann.

Onsdag 14 februari kl. 13:30
Nobody has to know

Långfilm. 99 min. Produktion: Frankrike, Belgien, Storbritannien (2021) Regi: Bouli Lanners Medverkande: Bouli Lanners, Michelle Fairley
Belgiska Bouli Lanners står för manus, regi och den manliga huvudrollen i ömsint drama om Phil, en främling med dunkelt förflutet som slagit sig ned på den lilla vindpinade ön. Han drabbas av en stroke och återvänder från sjukhuset med minnesförlust och känner inte igen den lokala särlingen Millie (Fairley) som hävdar att de har ett hemligt förhållande. Med vackert filmade skotska vyer, ljuv musik och förstklassigt skådespeleri berättas en rörande romantisk historia om två 50-plussare som får en oväntad chans att välja kärleken.

Onsdag 28 februari kl. 13:30
Minnas Paris

Långfilm. 105 min. Produktion: Frankrike (2022)
Regi: Alice Winocour Medverkande: Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin

Minnas Paris skildrar hur ett av offren i Parisattackerna, fint spelad av Virginie Efira, sakta läker sitt trauma genom att återskapa sina minnen. Till hjälp har hon andra överlevare från den restaurang där attentatet skedde. Alice Winocour har med skärpa och inkännande skapat en film om hur posttraumatisk stress kan upplevas och den process de drabbade går igenom för att komma tillbaka till ett nytt liv. Ett liv som aldrig kan bli som förr. Minnas Paris bärs fram av en förundran över att livet alltid går vidare.

Onsdag 13 mars kl. 13:30
Ellos Eatnu – Låt älven leva

Långfilm: 118 min. Produktion: Norge, Sverige (2023) Regi: Ole Giaever
1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi . En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.

Onsdag 27 mars kl.13:30
De ostyriga

Långfilm: 135 min.  Produktion: Danmark (2022)
Regi: Malou Reymann. Medverkande: Emelie Koppel, Lene Maria Christensen, Danica Curcic, Jessica Dinnage

Köpenhamn bubblar av förändringens vindar när jazzmusiken sveper genom mellankrigstidens Europa. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm, men hennes ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen. Hon blir klassad som antisocial och placeras, mot sin vilja, på Sprogö – en avlägsen institution för ”mentalt svaga” och ”antisociala” kvinnor. En stark skildring av en ung kvinna som hamnade på institution på 1930-talets Danmark.

Onsdag 10 april kl. 13:30
Harold Frys oväntade vandring

Långfilm: 108 min. Produktion: Storbritannien (2023) Regi: Hettie Macdonald. Medverkande: Jim Broadbent, Penelope Wilton
Harolds och Maureens stillsamma tillvaro präglas av händelser i det förflutna som de aldrig kunnat prata om. En dag får Harold brev från en gammal kollega, som ligger på hospice åttio mil därifrån. På väg till brevlådan med ett svar får han ingivelsen att istället besöka henne. Han ger sig av direkt till fots utan vettiga kläder eller mobil. Under sin vandring genom England möter Harold många människor, får oväntade följare och nya insikter. Han förstår att det han egentligen försöker nå är försoning både med sig själv, med Maureen och deras förflutna. Kan Harolds nya livssyn få honom och Maureen att hitta tillbaka till varandra? Ett äldredrama till långsamhetens lov.

Onsdag 24 april kl. 13:30
Madeleine och taxichauffören

Långfilm:  91 min. Produktion: Frankrike (2022)
Regi: Christian Carion. Medverkande: Line Renaud, Dany Boon

Det är en ovanligt dålig dag på jobbet för taxichauffören Charles. Trafikanmärkningar, trasslig ekonomi och skakigt äktenskap hänger över honom som ett mörkt moln. Stress är bara förnamnet på vad han känner när hans senaste kund insisterar på en lång omväg med flera stopp. Den eleganta äldre kvinnan i bilen börjar berätta om sitt liv. Madeleines historier ger Charles något annat att tänka på. Taxibilen för det omaka paret på en resa bakåt i tiden som ger nya perspektiv på nuet.