Medlemsmöten

Årsmöte onsdag 9 februari kl. 13.00

Välkommen till vårt årsmöte. På grund av rådande situation för corona har styrelsen i Eskilstuna SeniorUniversitet beslutat att förlägga sitt årsmöte till Kulturhuset Royal vid Järntorget med början kl. 13.00. (Obs ny plats och tid). Ingen förtäring serveras utan endast årsmötesförhandlingar kommer att hållas.

Medlemsmöten

Varmt välkommen till våra medlemsmöten på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. Alla möten börjar kl. 14.00. Du får lyssna till intressanta föredrag, delta i boklotteri och kaffesamkväm. Kostnaden för allt detta är 50 kr. Du betalar med Swish 123 198 1448 eller kontant, dock inte med mynt. Har du anmält dig men får förhinder är vi tacksamma om du hör av dig så snart som möjligt, så vi kan avboka kaffebeställningen och slippa onödiga kostnader.


Onsdag 23 februari kl. 14.00
Landet utanför – Sverige och kriget 1940 – 1942

Historikern, journalisten och författaren Henrik Berggren gav 2021 ut den andra delen i trilogin från den mörka hösten 1940 till slaget om Stalingrad hösten 1942. Runt den centrala berättelsen kring striderna om eftergiftspolitiken mot Tyskland vävs en fängslande skildring av livet i det neutrala Sverige. Vi möter en rad kända och mindre kända svenskars skiftande livsöden i krigets skugga.
Programvärd: Birgitta Widholm


Onsdag 9 mars kl. 14.00
Tove Jansson – dalens, havets och tystnadens berättare

Boel Westin, professor i litteraturvetenskap och internationell expert på Tove Jansson, berättar om den mångsidiga och färgstarka finlandssvenska författaren, mest känd för de älskade Muminberättelserna, om hennes estetiska längtan, måleri och skrivande. Boel Westin skrev sin doktorsavhandling om Mumintrollen, ”Familjen i dalen” (1988) och har även skrivit den stora Tove Jansson-biografin ”Ord, bild och liv” (2007). Hon är även ordförande i juryn för Astrid Lindgrens Memorial Award.
Programvärd: Hans Mossberg


Onsdag 23 mars kl. 14.00
Tora Dahl och kretsen på Parkvägen

Jesper Högström är författare, journalist, litteraturkritiker och översättare. Han berättar utifrån sin senaste bok, som bygger på Tora Dahls hemliga dagböcker, om den folkkära författaren och poeterna kring henne. Jesper Högström har tidigare skrivit en biografi om Hjalmar Söderberg, två böcker om fotbollshistoria och översatt Hilary Mantels svit om det engelska 1500-talet.
Programvärd: Birgitta Johansson


Onsdag 6 april kl. 14.00
Porträtt av filmregissören Hasse Ekman

Hasse Ekman

Mikaela Kindblom är filmkritiker, filmhistoriker, filmpedagog och författare till fyra böcker om film. Hon har skrivit en personlig bok om Hasse Ekman, ”Dandyn i drömfabriken”. Han gjorde ett 40-tal filmer, flyttade utomlands och glömdes nästan bort. Hon kommer att ta oss med på en upptäcktsfärd i hans filmuniversum och vi får lära känna en filmskapare, som berättade om folkhemmets olika människor. Några favoritscener ur Hasse Ekmans filmer kommer också att visas.
Programvärd: Anita Norberg


Onsdag 20 april kl. 14.00
Naturen vi ärvde

Henrik Ekman är journalist och presentatör av naturprogram på SVT. Han har även
producerat flera dokumentärfilmer och en rad böcker med naturanknytning, nu senast
boken ”Naturen vi ärvde”. I snart ett halvt sekel har han bevakat miljöområdet och under
den tiden har många problem fått sin lösning medan nya hela tiden dykt upp. Världen
över fortsätter jordbruk och skogsbruk att utarma den biologiska mångfalden och i slutet
av den miljöresa han kommer att ta oss med på från ”tyst vår till het sommar” är det
klimatet som blivit den stora ödesfrågan.
Programvärd: Anita Lassesson


Onsdag 4 maj kl. 14.00
De okända systrarna von Hallwyl

Hallwyllska palatsets grundare är välbekanta. Deras tre döttrar är däremot mindre kända för en större publik. Om deras olika levnadsöden berättar Sofia Nestor, Sara Dixon och Samuel Norrby med utgångspunkt från sin bok ”Systrarna von Hallwyl”. Vi får möta den politiskt och socialt engagerade Ebba, gift von Eckermann, konstnärinnan och rebellen Ellen de Maré/Roosval, gift två gånger, samt den konventionella och yngsta av de tre, Irma von Geijer, som ägnade sin tid åt hem och barn. Skildringen av deras liv ger också en intressant inblick i kvinnors villkor vid sekelskiftet 1900.
Programvärd: Hans Mossberg


Onsdag 18 maj
Resa ut i det blå

Traditionsenligt gör vi vår resa mot hemligt mål även den här terminen. Tidigare utflykter har varit mycket uppskattade, så vi hoppas att du vill följa med oss på en trevlig och givande dagstur.

Pris: 595 kr
I priset ingår resa, lunch, kaffe (fm alt em) samt ev. inträdesavgifter och guidekostnader.
Resan startar från ”Gamla Gästis”, hörnet Köpmangatan – Djurgårdsvägen. Även du som har rullator eller annat hjälpmedel kan följa med.
Sista anmälningsdag är 27 april.
Bekräftelse, faktura och information om avresetid m. m. skickas ut av Resekompaniet ca 10 dagar före resan.
Programvärd: Gunilla Sundqvist