Medlemsmöten

Varmt välkomna till våra medlemsmöten som hålls på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. Obs att mötet 17 nov. är en torsdag! Här får du lyssna på intressanta föredrag av aktuella och inspirerande personer, delta i boklotteri och avslutande kaffe-samkväm. Kostnaden för allt detta är fr o m i höst 60 kr, en blygsam höjning på grund av ökade kostnader. Du betalar kontant med sedlar (vi tar inte småmynt) eller med Swish 123 198 1448 vid varje medlemsmöte. Har du anmält dig men får förhinder ska du höra av dig så snart som möjligt genom e-post, kontakt med vår expedition eller med programvärden. Detta för att vi ska kunna avboka din kaffebeställning och slippa onödiga kostnader. Kontaktuppgifter finns på sidan ”Om ESU” eller i programbladet.


Onsdag 14 september kl. 14.00
Upptaktsmöte med musik och information

Höstens verksamhet inleds med musikunderhållning av unga Eskilstuna-elever. Därefter följer information om höstens program och föreningens verksamhet. Tidigare och nya medlemmar hälsas välkomna till träffen som avslutas på sedvanligt sätt med boklotteri, mingel och kaffestund.
Programvärd: Gunilla Sundqvist

Onsdag 28 september kl. 14.00
Ordspråk och ordstäv

Dra inte alla över en kam, trolla med knäna, skita i det blå skåpet, ingen ko på isen och koka soppa på en spik är exempel på uttryck som vi ofta hör och använder som självklara delar av vårt språk. Men vad betyder egentligen uttrycken och varifrån kommer de? Om ordspråk och ordstäv talar Jessica Eriksson och Stefan Holm. Jessica är uppvuxen i Eskilstuna, fil. dr. i nordiska språk med språkhistorisk inriktning och numera dekan för lärarutbildningsnämnden i Karlstad. Stefan är f. d. höjdhoppare med OS-guld 2004, guld i inomhus-VM och inomhus-EM samt ett otal SM-guld. Tillsammans har paret skrivit en barnbok samt flera noveller. I höst släpps deras debutroman.
Programvärd: Birgitta Johansson 


Onsdag 12 oktober kl. 14.00
Vad gör en landshövding?

Vår landshövding Beatrice Ask berättar om vad som ingår i uppdraget som landshövding och som chef för Länsstyrelsen i Södermanland där en huvuduppgift är att verka för god samhällsplanering. Hon kommer även att informera om vad som pågår i länet just nu och vad som är unikt med Sörmland. En aktuell fråga i dessa tider är också vår krisberedskap.
Programvärd: Gunilla Sundqvist.


Onsdag 26 oktober kl. 14.00
Högerpopulismen i Europa och USA och dess konsekvenser för demokratin

Foto. Mikael Wallerstedt

En av landets främsta USA-kännare, Erik Åsard, professor em. i nordamerikanska studier vid Uppsala universitet, berättar om den högerpopulistiska våg som har svept fram över stora delar av världen sedan början av 2000-talet. Han var chef för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) i 25 år och har publicerat ett 20-tal böcker. 2011 tilldelades han Disapriset för att ha förmedlat nya insikter om det amerikanska samhället.
Programvärd: Anita Norberg


Onsdag 9 november kl. 14.00
Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna  

Marie Selander och Emma Gustafsson berättar om sin bok och hur professionella kvinnliga musiker i Eskilstuna fallit bort i historieskrivningen, både förr och nu. Marie Selander är musiker, kompositör och författare och har gett ut boken ”Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik” som fick STIMs skriftställarpris 2013. Emma Gustafsson är skribent och dramapedagog från Eskilstuna med fokus på kulturens betydelse för hälsa och välmående. Hon arbetar också som sjukhusclown på Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett.
Programvärd: Birgitta Widholm


OBS! Torsdag 17 november kl. 14.00
Balladen om herr Rosenblom – den gäckande nyckelfiguren Ulf Peder Olrog

Bakom skalden Rosenbloms mask blev Ulf Peder Olrog folkkär med sina ”schlagerparodier”. Men han var också en seriös forskare och radioarbetare som kom att få en nyckelroll i utvecklingen av svenskt musikliv. I alla sina roller var han nytänkande och gränsöverskridande. Men vem var Olrog bakom masken? Johanna Broman Åkesson, fil. dr. i musikvetenskap, berättar i ord, ton och bilder.
Programvärd: Anita Lassesson


Onsdag 14 december kl. 11:45
Höstavslutning med jullunch

Som traditionen bjuder avslutar vi årets verksamhet med att inta en god lunch och umgås under trivsamma former. I år går resan till Wiks slott utanför Uppsala. Avresa sker med buss från Gästis, Köpmangatan/ Djurgårdsvägen kl. 11:45. Lunch serveras kl. 13:15 och beräknad hemkomst blir cirka kl. 16:00.
Kostnaden är 550 kr för bussresa, inkl. lunch, dryck, kaffe och kaka. 
Anmälan till ESU senast 25 november.
Bekräftelse med faktura kommer från Resekompaniet ca 10 dagar före avresan.
Programvärd: Gunilla Sundqvist