Medlemsmöten

Varmt välkomna till våra medlemsmöten.

Våra medlemsmöten hålls på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. Här får du lyssna på intressanta föredrag av aktuella och inspirerande personer, delta i boklotteri och avslutande kaffeservering och mingel. Kostnaden för allt detta är 60 kr.
Du betalar kontant med sedlar (vi tar inte småmynt) eller med Swish 123 198 1448 vid varje medlemsmöte. Har du anmält dig men får förhinder ska du höra av dig så snart som möjligt genom e-post, kontakt med vår expedition eller med programvärden. Detta för att vi ska kunna avboka din kaffebeställning och slippa onödiga kostnader.


Onsdag 31 januari kl. 12:00
Årsmöte

Eskilstuna SeniorUniversitet (ESU) håller sitt årsmöte onsdag 31 januari kl 12.00 på Munktellmuséet. Årsmötet inleds med musikunderhållning. Därefter följer:
– årsmötesförhandlingar
– förtäring bestående av soppa, bröd, måltidsdryck och kaffe med liten kaka
– information om vårens program

Kostnad för förtäring är 175 kr som betalas vid entrén. Använd gärna Swish 123 198 1448.

Sista anmälningsdag är 24 januari.
Observera att sista anmälningsdag gäller endast för förtäringen och att anmälan är bindande.


Onsdag 21 februari kl 14:00
Landet utanför, Sverige och kriget 1943-45

Historikern, journalisten och författaren Henrik Berggren har skrivit flera historiska böcker och fått en rad priser och utmärkelser. Nyligen kom den avslutande tredje delen av trilogin om Sverige under andra världskriget – ” Landet utanför” – där de sista dramatiska krigsåren beskrivs. Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga och om detta kommer han att berätta i sitt föredrag.
Programvärd: Birgitta Widholm


Onsdag 6 mars kl 14:00
Melodiernas mästarinna

Hon gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare och berättade gärna fräckisar. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier och var en artist med scenutstrålning. Kai Gullmar var en av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositörer och gjorde sig även känd som artist och filmskådespelare. Journalisten Ingela Hofsten, som skrivit en bok om Kai Gullmar, kommer att berätta om hennes liv och hur hon formades till den orädda pionjär hon blev. Det blir både bilder och smakprov ur Kai Gullmars låtskatt.
Programvärd: Birgitta Widholm


Onsdag 20 mars kl 14:00
Vad heter du?

Frågan ”Vad heter du?” har du fått många gånger. Men hur kommer det sig att du överhuvudtaget har ett namn och varför ser det ut som det gör? Om det berättar Sverker Johansson i en underhållande och tanke-väckande föreläsning där han fångar in namn-traditionernas mångfald. Sverker Johansson är fysiker men blev lingvist och slog igenom med ”På spaning efter språkets ursprung”, som nominerades till Stora Fackbokpriset och har översatts till sju språk.
2022 utkom ”På vandring i språkens fotspår” och 2023 ”Hur var namnet?”. Till vardags är han senior rådgivare vid Högskolan Dalarna.
Programvärd: Anita Lassesson


Onsdag 3 april kl 14:00
Klimatkrisen i Sverige och världen

Erika Bjerström är journalist och författare och arbetar idag som global klimatkorrespondent på Sveriges Television. Hon har sedan 2002 varit utrikes-korrespondent på SVT och rest och bevakat politik, migration, klimat- och globaliseringsfrågor i ett 100-tal länder. 2002-06 var hon SVT:s Bryssel- och Europakorrespondent och 2014-16 arbetade hon som USA-korrespondent. 2020 utkom hennes bok ”Klimatkrisens Sverige – så förändras vårt land från norr till söder”, som sammanfattar forskningsläget om hur klimatförändringarna slår mot Sverige.
Programvärd: Gunnar Goblirsch


Onsdag 17 april kl 14:00
Rysslands överfall mot Ukraina. Om sorgen över ett omöjligt krig

Under många år var Malcolm Dixelius korrespondent för SR och SVT och rapporterade från Ryssland. I en personlig betraktelse ger han sin bild över hur det kunde bli ett krig mellan två grannländer som har mycket mer gemensamt än bara historia och kultur samt några tankar om den krångliga väg som till slut måste leda fram till fred. Malcolm Dixelius är numera huvudsakligen verksam som dokumentärfilmare och har gjort prisbelönta filmer om Ryssland, bl a om journalisten Anna Politkovskaja. Han har även skrivit böcker om maffian i Ryssland och utkom i fjol med den självbiografiska boken ”Den förryskade svenskens bekännelser”.
Programvärd: Anita Norberg


OBS! Torsdag 2 maj
”Den författande försvarsadvokaten”

Johan Eriksson har arbetat som försvarsadvokat sedan 1994 och är specialiserad på brottmål. Han har deltagit i många uppmärksammade rättsfall, bl a som försvarare åt den åtalade vid terrorattacken i Stockholm 2017. Han utbildar advokater i processrätt och har uppdrag som expert i lagstiftningsarbete. Dessutom skriver han böcker. Han kommer att berätta utifrån sin senaste bok, ”Tjuv och polis”, som är hans skönlitterära debut. Det är en ovanlig kriminalroman som inte handlar om mord utan där fängelsevardagen och gängkriminaliteten tas upp. Johan Eriksson har även skrivit handböcker och en självbiografi om sitt yrke som försvarsadvokat. Han är utsedd till ”Advokaternas advokat” 2013-2022.
Programvärd: Birgitta Johansson


Onsdag 15 maj
Våravslutning – resa ”Ut i det blå”

Vi fortsätter vår populära tradition att avsluta vårterminen med en resa till hemligt mål. Vi hoppas du vill följa med på denna trevliga dagstur. I priset 750 kr ingår bussresa, lunch, 1 x kaffe (fm alt em) samt ev. inträdesavgifter/guidekostnader. Du som har rullator eller annat hjälpmedel är också välkommen med.
Sista anmälningsdag är 19 april.
Bekräftelse, faktura information om avresetid m.m. skickas ut av Resekompaniet ca 10 dagar före resan.
Programvärd: Ordförande