Medlemsmöten

Varmt välkomna till vårt årsmöte (se nedan) och till våra medlemsmöten.

Våra medlemsmöten hålls på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. Här får du lyssna på intressanta föredrag av aktuella och inspirerande personer, delta i boklotteri och avslutande kaffeservering och mingel. Kostnaden för allt detta är 60 kr.
Du betalar kontant med sedlar (vi tar inte småmynt) eller med Swish 123 198 1448 vid varje medlemsmöte. Har du anmält dig men får förhinder ska du höra av dig så snart som möjligt genom e-post, kontakt med vår expedition eller med programvärden. Detta för att vi ska kunna avboka din kaffebeställning och slippa onödiga kostnader.


Onsdag 1 februari kl. 12.00
Årsmöte

Eskilstuna SeniorUniversitet (ESU) håller sitt årsmöte onsdag 1 februari kl. 12:00 i Munktellmuséet. Årsmötet inleds med musikunderhållning av trion ”Bröderna Jonsson med kompis” som bl. a. spelar Taube. Därefter följer:
– årsmötesförhandlingar
– förtäring bestående av soppa, bröd, måltidsdryck och kaffe med liten kaka
– information om vårens program

Kostnad för förtäring är 140 kr som betalas vid entrén. Använd gärna Swish 123 198 1448.
Sista anmälningsdag är 26 januari. Observera att sista anmälningsdag gäller endast för förtäringen och anmälan är bindande.

Onsdag 8 februari kl. 14:00
Nytt ljus på Benedictsson

Författaren Elisabeth Åsbrink berättar om sin nya bok ”Mitt stora vackra hat, en biografi över Victoria Benedictsson” (Ernst Ahlgren). Hon har följt Benedictsson tätt i spåren – från gården på Söderslätt över det klaustrofobiska äkta hemmet i postmästar-bostaden i Hörby till rummet på hotell Leopold i Köpenhamn där hon tog sitt liv bara 38 år gammal. Elisabeth Åsbrink belönades med Augustpriset för ”Och i Wienerwald står träden kvar” (2011), nominerades 2016 till samma pris för den internationellt prisade ”1947”, och debuterade skönlitterärt med sin självbiografiska ”Övergivenheten” (2020).
Programvärd: Birgitta Widholm


Onsdag 22 februari kl. 14:00
Älskade visor vi minns

Vissångaren och estradören Johan Taube bjuder på ett smakprov ur vår rika svenska vis-skatt. Han sjunger och spelar, berättar historier och anekdoter om våra mest älskade och kända visdiktare som Evert Taube, Olle Adolphson, Dan Andersson, Gustaf Fröding, Ruben Nilsson, Allan Edwall och Alf Hambe. Johan Taube har medverkat vid olika kulturevenemang i landet och framträtt hos flera Senioruniversitet.
Programvärd: Gunilla Sundqvist


Onsdag 8 mars kl. 14:00
”Därför demokrati”

Utifrån sin senaste bok ”Därför demokrati” kommer Åsa Wikforss att ta upp sambandet mellan kunskap, sanning och demokrati och bena ut varför populism, desinformation och faktaförnekelse utgör ett hot. Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi. Hon är även författare till boken ”Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender” och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och i Svenska Akademien.
Programvärd: Hans Mossberg


Onsdag 22 mars kl. 14:00
Mångfald eller enfald?

Mänskligheten utvecklas och når nya framgångar. Men har vi utsatt naturen för så stora förändringar att mängder av arter pressats hårt, till randen av utrotning? Djuren och växterna, skogarna, ängarna, haven och de vilda älvarna. Alla är de utsatta för hot. Offrar vi den biologiska mångfalden för något bättre? Vi får lyssna på Martin Emtenäs från Nyköping, känd från Mitt i naturen (SVT), Naturmorgon (SR) och som författare till aktuella ”Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och människans enfald”.
Programvärd: Gunnar Goblirsch


Onsdag 12 april kl. 14:00
Andens olympiska spel – Nobelprisets historia

Hur kommer det sig att Nobelpriset kunde bli världens finaste pris? I den här föreläsningen berättar Gustav Källstrand om Nobelprisets tillkomst och utveckling. Det är en historia som innehåller såväl Nobelfester som Nobelpristagare, protester och kontroverser. Gustav Källstrand är kulturhistoriker och verksam vid Nobelprismuseet där han också leder museets podcast Idéer som förändrar världen. Han forskar om prisets historia och publicerade 2021 boken ”Andens olympiska spel, Nobelprisets historia”. Han är också en av SVT:s kommentatorer vid Nobelfesten och kommenterar ofta priset i både radio och TV.
Programvärd: Birgitta Johansson


Onsdag 26 april kl. 14:00
Ryssland efter Sovjetunionens kollaps

Ryssland efter Sovjetunionens kollaps
Diplomaten och tidigare ambassadören i Ryssland Johan Molander berättar om utvecklingen i Ryssland efter Sovjetunionens kollaps och om sina erfarenheter av svensk utrikespolitik utifrån sin bok ”Diplomatens sista depesch”. Johan Molander gjorde under 40 år karriär som svensk diplomat och har bl. a. varit ambassadör vid FN och de internationella organisationerna i Geneve 1998-2003, i Moskva 2004-2008 och har varit chef för enheten för folkrätt och mänskliga rättigheter vid UD i Stockholm. Han har också haft många internationella uppdrag och har som pensionär fått uppdraget som överceremonimästare vid de Kungliga hovstaterna.
Programvärd: Anita Norberg


Onsdag 24 maj
Våravslutning – Resa ”Ut i det blå”

Vi fortsätter vår populära tradition att avsluta vårterminen med en resa mot hemligt mål. Vi hoppas du vill följa med på denna trevliga dagstur. I priset 695 kr ingår bussresa, lunch, 1 x kaffe ( fm alt em) samt ev. inträdesavgifter/guidekostnader. Även du som har rullator eller annat hjälpmedel är välkommen med. Sista anmälningsdag är 4 maj. Bekräftelse, faktura, information om avresetid m m skickas ut av Resekompaniet ca 10 dagar före resan.
Programvärd: Gunilla Sundqvist