Medlemsmöten

Varmt välkomna till våra medlemsmöten.

Våra medlemsmöten hålls på onsdagar i Kulturhuset Royal vid Järntorget. Här får du lyssna på intressanta föredrag av aktuella och inspirerande personer, delta i boklotteri och avslutande kaffeservering och mingel. Kostnaden för allt detta är 60 kr.
Du betalar kontant med sedlar (vi tar inte småmynt) eller med Swish 123 198 1448 vid varje medlemsmöte. Har du anmält dig men får förhinder ska du höra av dig så snart som möjligt genom e-post, kontakt med vår expedition eller med programvärden. Detta för att vi ska kunna avboka din kaffebeställning och slippa onödiga kostnader.


Onsdag 13 september kl. 14:00
Höstupptakt med musik och information

Höstens verksamhet inleds med musikunderhållning av Dambälgarna. Därefter följer information om höstens aktiviteter. Tidigare och nya medlemmar hälsas välkomna till träffen som avslutas på sedvanligt sätt med boklotteri, mingel och kaffestund.
Programvärd: Gunilla Sundqvist


Onsdag 27 september kl. 14:00
Vargen – den jagade jägaren

Vargstammen har stadigt växt i Sverige. Vintern 2021/22 fanns cirka 460 vargar i landet. Svårt att tro när första Värmlandsvargen konstaterades 1978 efter hundra års frånvaro. Konflikten blossade upp och har bara växt. Inte har den mildrats av att vargen återtar sina gamla marker i södra Sverige. Henrik Ekman har som journalist och fotograf följt utvecklingen och kan även göra det på hemmaplan sedan ett revir etablerats nära sommartorpet i Sparreholm.
Programvärd: Anita Lassesson


Onsdag 11 oktober kl. 14:00
I grund och botten – en musikalisk resa i tid och rum

I mitten av 1980-talet framförde Bosse Lundkvist och hans far Svante Lundkvist ett musik/poesiprogram med rubriken Tankar i Ord och Ton ute i föreningslivet. Programmet blev ett generationsmöte om livet. Svante gick bort 1991 men Bosse har bevarat hans inläsningar och texter. Nu tar Bosse med sig sina musikaliska vänner, Janne Elvi och Adam Nätt och bjuder på hågkomster men även aktualiteter genom egna sånger liksom tankar och reflektioner från tiden med Svante.
Programvärd: Birgitta Widholm


Onsdag 25 oktober kl. 14:00
Karl IX – kampen om kronan

Karl IX har gått till historien som en hänsynslös härskare. Men Gustav Vasas yngste son var mer än så. Genom sitt kontaktnät bidrog han till internationellt utbyte och introducerade tekniska innovationer, viktiga för både handel och industri. För att nå tronen uppstod en konflikt mellan Karl och Sigismund som resulterade i ett regelrätt inbördeskrig.

Historikern och fil dr Erik Petersson ger i den här föreläsningen en nyanserad bild av Karl IX som spelade sina kort rätt med liv och riken som insats.
Erik Petersson har skrivit flera uppmärksammade böcker om maktspelet i Norden, däribland en biografi över Karl IX, och medverkar även i P3 historia och tidskriften Populär historia.
Programvärd: Birgitta Johansson


Onsdag 8 november kl. 14:00
Tyskland efter 16 år med Angela Merkel. Vad händer i Europa efter starten av kriget i Ukraina?

SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson var på plats i Berlin när muren föll den 9 november 1989 och har sedan dess bevakat i huvudsak Tyskland. Angela Merkel var mycket omtyckt av sina väljare, men efter hennes avgång har vissa av hennes beslut ifrågasatts. Litade hon för mycket på Putin? Och vad händer i Europa idag? Energikris, krig i Ukraina, oenighet om klimatet.
Programvärd: Gunnar Goblirsch


Onsdag 22 november kl. 14:00
Svalors flykt

Majgull Axelsson, journalist och framgångsrik författare, skriver ofta om barns utsatthet. Hon berättar om sin senaste bok ”Svalors flykt”, inspirerad av de uppmärksammade händelserna kring ”Lilla hjärtat”, och om sitt övriga författarskap. Hennes stora genombrott kom 1997 med boken ”Aprilhäxan” som belönades med Augustpriset.
Programvärd: Hans Mossberg


Onsdag 13 december
Höstavslutning med lunch

Vi avslutar årets verksamhet på traditionellt vis med en god lunch och umgås under trivsamma former. I år går resan till Plevnagården i Malmköping. Avresa sker med buss från Gästis, Köpmangatan/Djurgårdsvägen kl. 12.15. Lunch serveras kl. 13.00 och beräknad hemkomst blir cirka kl. 15.00. Kostnaden är 475 kr för bussresa inkl. lunch, dryck, kaffe och kaka.
Anmälan till ESU senast 24 november.
Bekräftelse med faktura kommer från Resekompaniet ca 10 dagar före avresan.
Programvärd: Gunilla Sundqvist