Föreläsningar

Välkommen att delta i våra föreläsningsserier ”Konst- och kulturhistoria”, ”Kris­härdar i världen” och ”Min musik” under hösten 2024. De hålls i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90 om inte annat anges i presentationen.

Sista anmälningsdag för föreläsningsserierna ”Konst- och kulturhistoria”, ”Krishärdar i världen” och ”Min musik” är 30 augusti. Först till kvarn gäller där antalet deltagare är begränsat. Du kan skicka anmälan så fort du bestämt dig, men första dag för registrering är torsdagen den 15 augusti då vår expedition öppnar.

Anmälan kan göras på separat översänd anmälningsblankett, via e-post, telefonsamtal eller besök på vår expedition, Expeditionen är öppen måndag och torsdag 10:00- 12:00.
Besöksadress: Alfeltsgatan 8 B
Tfn: 016-10 04 89

Faktura skickas ut av Studiefrämjandet till din e-postadress ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon e-postadress får faktura via vanliga posten. Det är även bekräftelse på att du antagits. Anmälan är bindande. Avgift återbetalas ej utom vid sjukdom. Ev. avanmälan görs till Eskilstuna SeniorUniversitet.

Obs! Ange OCR-numret som står på fakturan vid betalning.


Min musik

Vi startade serien ”Min Musik” hösten 2015 genom att bjuda in fyra musikintresserade för att presentera musik som varit viktig i form av upplevelser, erfarenheter och stunder av lycka. Avsikten med serien har under alla år varit att få lyssna på musik med lite personliga kommentarer och kanske lära mera om olika musikstilar. En stunds meditation och minnen gör det hela till en och en halv timmes härlig stund med musik från gammal tid till 2000-talets mer moderna stil. Våra drygt 50 gäster, hittills, har lockat många deltagare och de senaste terminerna har drygt 80 medlemmar tillbringat några sköna tisdagsförmiddagar i musikens tecken. Vi ses på tisdagar kl. 10:00 till 11:45 i Studiefrämjandets lokal Havet, Västeråsvägen 90. Avgiften för hela serien är 250 kronor. Bekräftelse och faktura kommer från Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen.
Programansvariga: Birgitta Widholm & Gunnar Goblirsch

Tisdag 24 september
Min musik – för glädje och styrka

Marianne Westman, socionom och leg. psykoterapeut. Sjunger i kör och spelar några olika instrument på amatörnivå. Lyssnar på det mesta, utom hårdrock och experimentell jazz. Intresset för musik finns i släkten, i flera generationer. Det blir en resa från femtiotalet och fram till nutid, med allt från populärmusik till klassiska pärlor.

Tisdag 8 oktober
Peter har gett sitt liv åt musik

Peter Torsén är Torshällasonen som såg Beatles på TV som 7-åring. Då la han undan leksaksbilarna och gav sitt liv åt POP. 1974, för 50 år sedan, bildade han sitt första band. Fram tills idag har han arbetat som musiklärare, kompositör, musiker, musikskribent och komiker. Idag, som 68-åring, har han varvat ned till 40-timmars arbets-vecka. 2016 släppte han sin första musikbok, Popåret 1967, tillsammans med Rolf Hammarlund. Peters kamrater kallar honom för ett levande pop-lexikon.
– Vet inte alla vad trummisen i The Animals heter? 😉

Tisdag 22 oktober
När musiken träffar hjärtat

Åsa Kjellkvist är en kommunikatör på Scenkonst Sörmland som älskar språk och berättande. Som amatör har hon spelat en mängd olika instrument, men det är ändå texten som är grunden i hennes musikintresse. Vad berättar en låttext? Vad betyder den för mig och vad betyder den för dig? Åsa kommer att bjuda på musik som väckt känslor genom hennes liv – från barndomen till vuxen ålder. Majoriteten av musiken är från hennes uppväxt under 80- och 90-talet.

Tisdag 5 november
Låt det låta

Hans Rosengren har sjungit och skrivit texter sedan tonåren. Han har tidigare varit ordförande i Scenknuten och fått till ett bokmanus om Kalklinbanan, som renderade till en CD skiva. Hans har också fått ut sju visor på Spotify, samt medverkat i en CD, barnmusik-sagan, ”Den största pärlan”, skriven och producerad av Monica Forsberg och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson. Nu aktuell med fyra nya visor, som spelas in i studion för att sedan läggas upp på Spotify. Hans har även givit ut en barnbok ”Leo och Lya: En folkpark kommer till ”.


Konst- och kulturhistoria – Hans Lundén

Vår serie med konstföreläsningar fortsätter i höst med fyra nya träffar. Föreläsaren Hans Lundén kommer att berätta om några konstnärliga stjärnsmällar som kan inträffa när olika människor finns på samma plats i samma tid. Föreläsningarna pågår mellan kl 10 och 12 i Studiefrämjandets lokal Havet på Västeråsvägen 90.
Avgift för hela serien är 350 kr.
Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen.
Programansvarig: Wenche Willumsen

Tisdag 15 oktober
Den svenska baletten

Ibland händer det att olika människor finns på samma plats i samma tid och något alldeles extra händer. Då kan det bli som en konstnärlig stjärnsmäll. Så var det när den svenska baletten gjorde succé och kanske lite skandal i tjugotalets Paris. Rolf de Maré som hade gott om pengar samlade kring sig nya dansare som Jean Börlin, Jenny Hasselkvist och Astrid Lindgren. Konstnärer som Nils Dardel, Einar Nerman, Fernand Léger och Picabia. Tonsättare som Hugo Alfvén, Kurt Atterberg och Eric Satie.

Tisdag 29 oktober
Dansk guldålder

Dansk guldålder brukar man kalla perioden 1800-1850 i dansk konst. Men den mest kände konstnären är nog H C Andersen vars Eventyr spreds över världen. Den islandsfödde skulptören Thorvaldsen hyllades som en nationalhjälte när han kom tillbaka från Italien. Eckersberg målade från havet och Köbke från Köpenhamn. Sångspelet Elverhöj med musik av Kuhlau blev nationalopera och August Bournonville gjorde danska baletten känd.

Tisdag 12 november
Nice 1900

Kring sekelskiftet 1900 söker sig många konstnärer till ljuset vid Medelhavet. Den reumatiske Auguste Renoir målar med penslarna fastbundna på händerna i sin villa Colette i Cagnes-sur-Mer. Matisse finns i Nice och målar utsikten över Promenade des Anglaise medan Picasso håller till i Antibes. Och i Haut de Cagnes låter sångerskan Suzy Solidor avporträttera sig av många framstående artister medan Marc Chagall i blått målar ur den bibliska historien.

Tisdag 26 november
Operan Aniara

En verklig stjärnsmäll bjöds vi på sommaren 1959 då Ingemar Johansson knockade Floyd. En mer kulturell stjärnsmäll blev samma år Operan Aniara efter Harry Martinssons profetiska versepos. Karl Birger Blomdahl stod för tolvtonsmusiken, Sven X-et Erixon för dekor och ishockeykostymer och Birgit Åkesson för koreografin.


Krishärdar i världen – Stig Wahlström

Vi fortsätter även i höst med vår efterfrågade föreläsningsserie ”Krishärdar i världen”, den här terminen med tre träffar. Vår populära och sakkunniga föreläsare Stig Wahlström, Västerås, kommer att medverka vid två träffar och förmedla kunskap och information om vad som händer i världen i dag med betoning på det amerikanska valet och vad utgången av det kommer att innebära för USA och världen i övrigt. Vid det första tillfället medverkar en medarbetare från Europaparlamentets kontor i Stockholm, Klas Jansson, och berättar om EU-valets konsekvenser för Europa, Sverige och oss vanliga medborgare. Första träffen äger rum torsdag 17 oktober. Övriga träffar sker 31 oktober och 14 november. Föreläsningsserien hålls i Studiefrämjandets lokal Havet på Västeråsvägen 90 och pågår kl 10:00-11:45. Avgift för hela föreläsningsserien är 250 kr. Då serien brukar samla många deltagare är det först till kvarn som gäller. Bekräftelse och faktura skickas digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen.
Programansvariga: Anita Norberg och Birgitta Johansson


Mälardalens Universitet

Allmänheten har möjlighet att besöka universitetets lokaler, såsom bibliotek, kafé och restaurang. Läs mer om universitetet på följande websida:
https://www.mdu.se
Tfn till universitetets växel 021-10 13 00.
Som medlem i ESU är du välkommen att ta del av universitetets öppna föreläsningar. Du hittar dem på universitetets hemsida för öppna kurser MOOC (Massiv open online courses) på följande websida:
https://open.mdu.se