Föreläsningar

Välkommen att delta i våra föreläsningsserier ”Konst- och kulturhistoria”, ”Kris­härdar i världen” och ”Min musik” under hösten 2022. De hålls i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90 om inte annat anges i presentationen.

Sista anmälningsdag för föreläsningsserierna är 5 september. Först till kvarn gäller där antalet deltagare är begränsat.
Du kan skicka anmälan så fort du bestämt dig, men första dag för registrering är torsdag 18 augusti då vår expedition öppnar.
Anmälan kan göras på översänd anmälningsblankett, via e-post, telefonsamtal eller besök på vår expedition. Expeditionen är öppen måndag och torsdag 10:00 – 12:00.
Besöksadress: Alfeltsgatan 8 B
Tfn: 016-10 04 89

Bekräftelse och faktura kommer från Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen. Den är även bekräftelse på att du antagits. Observera att anmälan är bindande. Avgift återbetalas inte utom vid sjukdom. Ev. avanmälan görs till Eskilstuna SeniorUniversitet.
Obs! Ange OCR-numret som står på fakturan vid betalning.


Min musik

När serien Min Musik startade använde vi en bevingad replik som Karl XII lär ha fällt när han landsteg på Själland. ”Detta ska hädanefter bliva min musik” med hänvisning till visslingar och kanonmuller. Vi har en något annan syn på musik och återkommer med en serie gäster som presenterar sina musikval, som bygger på upplevelser, erfarenheter och stunder av lycka. Det viktiga är att få lyssna på den musik som respektive gäst valt, vilket kan vara av många slag.
Vi ses på tisdagar 10:00-11:45 i Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägen 90.
Avgiften för hela serien är 250 kronor.
Programansvariga: Birgitta Widholm och Håkan Sjöberg

Tisdag 20 september kl. 10:00Patrik Skantze
Ibland tar musiken vid när orden tar slut

Kyrkoherde Patrik Skantze berättar om vad musiken betytt för honom, något som fanns med från tidig ålder och långt innan hans prästbana. Musikaliska anekdoter utlovas, både från hans egna skivor samt artister och kompositörer som var viktiga för honom, inte minst som en väg till Gud.

Tisdag 4 oktober kl. 10:00Pontus Langendorf
Från Bixo till ballonger

Pontus Langendorf arbetar sedan 2015 som musikproducent på Scenkonst Sörmland och bor i Eskilstuna. Innan dess arbetade han som turnerande musiker, bl. a. som medlem i slagverksensemblen Kroumata. Musiken som Pontus presenterar blir en resa genom hans musikliv: från Pontus gammelmorfar, den jämtländska spelmannen Bengt Bixo, till syntduon Pope som Pontus har med sin bäste vän Per Hillblom. Det blir också en musikalisk överraskning, live i rummet.

Tisdag 18 oktober kl. 10:00 – Mila Thoors
Sovjetisk orgelmusik – från Öst till Väst

Mila Thoors är född i Ryssland men bosatt i Sverige sedan 2002. Hon har studerat piano i Ryssland och fortsatt med studierna i orgel och dirigering (kör och orkester) i Sverige och Norge. Under 2021-2022 forskade Mila om okänd orgelmusik från Sovjetunionen inom ramen för Mastersprogrammet i kyrkomusik på KMH. Vi får höra musik av Aleksandr Glazunov, Georg Mushel, Juri Butsko och Sofia Gubaidulina inspelad i Klosters kyrka, där Mila arbetar som organist sedan 2018.


Tisdag 1 november – Kerstin Svensson
Musik som verktyg

Kerstin Svensson har på olika sätt radion att tacka för den musik som slår an känslomässiga strängar hos henne. För henne är musik en berg- och dalbana av känslor. När hon var liten fanns en stor Duxradio på köksbänken som alltid stod på. ”På helgmorgnarna låg jag uppkrupen på bänken nära radion. Där sjöng jag med och det hände att jag hoppade ner och tog en svängom med mamma eller pappa på köksgolvet”, säger Kerstin. I sitt vuxna liv kopplar hon också samman radion med musik i rollen som radioproducent. Musiken får ofta bygga stämningar i de radioproduktioner hon har förmånen att skapa, men musik i etern har också bjudit på oväntat skäll. Om det och mycket annat berättar hon i sin föreläsning.


Konst- och kulturhistoria – Hans Lundén

Även i höst fortsätter vår föreläsningsserie ”Konst- och kulturhistoria”. Vår tidigare föreläsare Hans Lundén, Mariefred, återkommer med fyra intressanta föreläsningar. Föreläsningarna pågår mellan kl. 10 och 12 i Studiefrämjandets lokal Kulturum, Västeråsvägen 90.

Avgiften för hela serien är 350 kr.
Programansvarig: Hans Mossberg

Tisdag 27 september – Ingrid, Lola och Lena

Arkitektur har nästan alltid varit en manlig domän. På 1900-talet bröt sig några starka kvinnor in i den manliga dominansen. Några av dem var Ingrid Wahlberg (1890-1965), Leonie Geisendorf (1914-2016) och Lena Larsson (1919-2000). Ett känt internationellt namn var Zaha Hadid.

Tisdag 11 oktober – Konstnär och sär

Många berömda konstnärer har drabbats av mentalsjukdom. Ernst Josephson är kanske mest känd, men även hans samtida Carl Hill drabbades. Deras konst från sjukdomsperioden rönte stort intresse hos moderna konstnärer som Picasso m fl. Göteborgskonstnärerna Inge Schiöler och Åke Göransson drabbades också och i danska Århus finns ett museum tillägnat Ovartaci.

Tisdag 25 oktober – Ars longa-Vita brevis

Livet kan vara kort men konsten består. Det gäller några konstnärer som levde korta liv men vars verk fortfarande berör. Den ryska konstnärinnan Marie Bashjkirtseff (1858-1884), som umgicks med de skandinaviska målarflickorna, blev bara 25 år. Norska konstnären Halfdan Egedius blev bara 22, blödarsjuka Ivar Arosenius (1878-1909) blev inte gammal och skämttecknaren Oskar Andersson ”som gjorde vad som föll honom in” förkortade sitt liv, 29 år gammal.

Tisdag 8 november – Svart på vitt

Konstnär eller författare eller konstnär och författare. Många har haft svårt att välja mellan skrivande och målande. Börje Sandelin, Björn Jonsson, Börje Veslen var både grafiker och författare. Fritz Sjöström skrev visor och målade och tecknade. Roland Svensson skildrade skärgården i ord och bild. Evert Taube ville bli konstnär men blev mest känd för sina visor. Ett föredrag med både ord, bild och sång.


Krishärdar i världen – Stig Wahlström

Vår uppskattade föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” återkommer med fyra träffar även i höst. Det osäkra säkerhetsläget i världen gör att behovet av information och kunskap blir allt större. Händelserna med kriget i Ukraina, svensk Nato-anslutning och åtskilliga oroshärdar och kriser runt om i världen behöver förstås och förklaras. Vi får även i höst hjälp med detta av vår sakkunnige och efterfrågade expert Stig Wahlström, Västerås.
Han kommer i ord och bild att beskriva och förklara det som händer i vår omvärld och hur det påverkar oss här i Sverige. Stig har ett förflutet bl. a. som kanslichef vid Försvarshögskolan och lärare vid f. d. Militärhögskolan. Han har även tjänstgjort vid Länsstyrelsen i Västmanland och hos Civilbefälhavaren i Mellersta Civilområdet i Örebro. Under flera år har han medverkat hos oss med sin stora kunskap.
Första träffen äger rum torsdag 6 oktober. Övriga träffar hålls 20 oktober, 3 november och 17 november.
Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets lokal Kulturum på Västeråsvägen 90 och pågår 10:00-11:45.
Avgift för föreläsningsserien är 250 kr.
Programansvariga: Anita Norberg och Birgitta Johansson


Mälardalens Universitet

Som medlem i ESU är du välkommen att ta del av universitetets öppna föreläsningar. Du hittar dem på universitetets hemsida www.mdu.se där du söker under öppna kurser MOOC (Massiv open online courses). Allmänheten har också möjlighet att besöka universitetets lokaler, såsom bibliotek, kafé och restaurang.
Tfn till universitetets växel 021-10 13 00.
Kontaktperson för ESU är Hans Mossberg