Välkommen att delta i våra föreläsningsserier ”Konst- och kulturhistoria”, ”Krishärdar i världen” och ”Min musik” under våren 2023. De hålls i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90 om inte annat anges i presentationen.
Sista anmälningsdag för föreläsningsserierna ”Konst- och kulturhistoria”, ”Krishärdar i världen” och ”Min musik” är 23 januari. Först till kvarn gäller där antalet deltagare är begränsat. Du kan skicka anmälan så fort du bestämt dig, men första dag för registrering är måndag 9 januari då vår expedition öppnar.
Anmälan kan göras på separat översänd anmälningsblankett, via e-post, telefonsamtal eller besök på vår expedition, Expeditionen är öppen måndag och torsdag 10:00- 12:00.
Expeditionen öppnar måndag 9 januari.
Besöksadress: Alfeltsgatan 8 B
Tfn: 016-10 04 89
Faktura skickas ut av Studiefrämjandet till din e-post-adress ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon e-postadress får faktura via vanliga posten. Det är även bekräftelse på att du antagits. Anmälan är bindande. Avgift återbetalas ej utom vid sjukdom. Ev. avanmälan görs till Eskilstuna SeniorUniversitet.
Obs! Ange OCR-numret som står på fakturan vid betalning.
Min musik
Den populära serien Min Musik återkommer ytterligare en termin med fyra nya gäster som kommer att presentera sina musikval, vilka bygger på upplevelser, erfarenheter, möten och stunder av lycka. Det viktiga vid dessa träffar är att i lugn och ro få lyssna till musik av det mest varierande slag. Vi ses på tisdagar kl 10.00 -11.45 i Studiefrämjandets lokal Havet (tidigare Kulturum) Västeråsvägen 90.
Avgiften för hela serien är 250 kronor. Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen. (Du som inte uppgett någon mejladress får bekräftelse och faktura via posten).
Programansvariga: Birgitta Widholm och Håkan Sjöberg
Tisdag 14 februari kl. 10:00 – Patrik Kolar
Blandad svängig musik från flera decennier

Patrik Kolar är uppväxt i Eskilstuna och musiker med hammondorgel som huvudinstrument. Spelar och har spelat med många band som Moneybrother, Weeping Willows m.fl, samt är initiativtagare till Eskilstuna-baserade soul och funk-bandet “Patrik Kolar and his Funky Friends”.
Intresserad av musik så länge han kan minnas, där de första inspirationskällorna var föräldrarnas och mor- och farföräldrarnas skivsamlingar där han fick rota fritt och lyssna på allt från Povel Ramel och Knäppuppgänget, via Johnny Cash, Elvis och Beatles, till de låtar som just då toppade listorna – ett varierat urval som inspirerade för framtiden vilket kommer att avspegla sig när vi lyssnar tillsammans.
Tisdag 28 februari kl. 10:00 – Heléne Fredriksson
”I mitt öppna jag”

Heléne Fredriksson är född och uppvuxen i Eskilstuna. Mamma Måd gav henne intresset för klassisk musik och pappa Arne intresset för populärmusik och jazz m.m. Första gången Heléne hörde en kammar-orkester live låg hon i barnvagns-insatsen i Djurgårdsskolans musiksal. På tisdagskvällarna somnade hon till dixielandmusik då The Butlers övade i musikrummet i källaren. Heléne jobbar som kyrkomusiker sedan 1998 då hon tog organistexamen i Malmö.
Tisdag 14 mars kl. 10:00 – Lars-Olov Lundqvist
Min musikaliska resa

Lars-Olov Lundqvist har varit musikpedagog på klarinett och saxofon i Eskilstuna Musikskola åren 1983 – 2020. Sedan 1983 har han spelat i Eskilstuna Symfoniorkester. Han är sedan 2021 även dess ordförande. Han spelar också i Volvo Musikkår sedan ett antal år tillbaka. Hans musikresa började i Enköpings Kommunala musikskola 1963. Resan har fört honom via Västerås, Stockholm, Uppsala, Umeå, Falun och Strängnäs till Eskilstuna. Lars-Olov kommer att berätta om musikaliska möten och upplevelser under olika perioder av livet. Vi får lyssna till musik som ligger honom varmt om hjärtat och han kommer att spela något själv också.
Tisdag 28 mars – Kristina Nilsson
”Musik ska kännas”

Kristina Nilsson, en pigg och glad tjej som gillar att vara senior. Hennes bakgrund är körsång och medverkan under många år i Eskilstunarevyn. Som allätare av musik finns inga gränser.
Konst- och kulturhistoria – Hans Lundén

Vår föreläsningsserie ”Konst- och kulturhistoria” fortsätter under våren med fyra nya träffar. Föreläsare är som tidigare Hans Lundén från Mariefred, som kommer att hålla fyra intressanta föreläsningar på olika teman. Föreläsningarna pågår mellan kl. 10 och 12 i Studiefrämjandets stora lokal på Västeråsvägen 90. Avgiften för hela serien är 350 kr.
Programansvarig: Hans Mossberg
Tisdag 21 februari – Moder i konsten
Arkitektur har nästan alltid varit en manlig domän. På 1900-talet bröt sig några starka kvinnor in i den manliga dominansen. Några av dem var Ingrid Wahlberg (1890-1965), Leonie Geisendorf (1914-2016) och Lena Larsson (1919-2000). Ett känt internationellt namn var Zaha Hadid.
Tisdag 7 mars – Modet i konsten
Klädedräktens historia kan vi följa i konsten. Från egyptiernas fotsida dräkter som inspirerade empirens damer under tidigt 1800-tal till rokokons krinoliner och våldsamma håruppsättningar och Erik XIV:s snygga ben till Gunilla Ponténs ”hovchock”. Det finns mycket att förvånas, tjusas av och kanske skratta åt i modet i konsten eller konsten i modet.
Tisdag 21 mars – Modet i konsten

Nej inte alls samma föredrag utan nu är det frågan om mod. Modet som många konstnärer visade under tider av krig eller diktaturer. Eller konstnärer som hade modet att skapa på fel sätt när tidsandan krävde annan stil. Max Liebermann målade i fransk, impressionistisk stil i det expressionistiska Tyskland några år efter fransk-tyska kriget och hans landsman Bruno Taut skapade funktionalistiska byggnader men med glada färger. Käthe Kollwitz vågade trotsa den nazistiska diktaturen och fick yrkesförbud.
Tisdag 4 april – Barnet i konsten

Carl Larsson är väl det första man tänker på och det finns otaliga av hans bilder med barnen som åker kälke, kärnar smör eller sitter i skamvrån. Men det fanns vid samma tid många målningar av sjuka barn t. ex. Edvard Munchs syster som insjuknade i tuberkulos. Under sjuttonhundratalet får vi en bild av barn som barn och inte bara som små kopior av de vuxna. Chardins lilla flicka spelar fjäderboll men har saxen i ett snöre runt midjan.
Krishärdar i världen – Stig Wahlström

Vår uppskattade föreläsningsserie ”Krishärdar i världen” återkommer med fyra träffar även i vår. Det osäkra säkerhetsläget i världen gör att behovet av information och kunskap blir allt större. Händelserna med kriget i Ukraina, svensk Nato-anslutning och åtskilliga oros-härdar och kriser runt om i världen behöver förstås och förklaras. Vi får även i höst hjälp med detta av vår sakkunnige och efterfrågade expert Stig Wahlström, Västerås.
Han kommer i ord och bild att beskriva och förklara det som händer i vår omvärld och hur det påverkar oss här i Sverige. Stig har ett förflutet, bl. a. som kanslichef vid Försvarshögskolan och lärare vid f. d. Militärhögskolan. Han har även tjänstgjort vid Länsstyrelsen i Västmanland och hos Civilbefälhavaren i Mellersta Civilområdet i Örebro. Under flera år har han medverkat hos oss med sin stora kunskap.
Första träffen äger rum torsdag 16 februari. Övriga träffar hålls 2 mars, 16 mars och 30 mars.
Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets lokal Kulturum på Västeråsvägen 90 och pågår 10:00-11:45.
Avgift för föreläsningsserien är 250 kr.
Programansvariga: Anita Norberg och Birgitta Johansson
Mälardalens Universitet
Som medlem i ESU är du välkommen att ta del av universitetets öppna föreläsningar. Du hittar dem på universitetets hemsida www.mdu.se där du söker under öppna kurser MOOC (Massiv open online courses). Allmänheten har också möjlighet att besöka universitetets lokaler, såsom bibliotek, kafé och restaurang.
Tfn till universitetets växel 021-10 13 00.
Kontaktperson för ESU är Hans Mossberg