Föreläsningar

Välkommen att delta i våra föreläsningsserier ”Konst- och kulturhistoria”, ”Kris­härdar i världen” och ”Min musik” under våren 2024. De hålls i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90 om inte annat anges i presentationen.

Sista anmälningsdag för föreläsningsserierna ”Konst- och kulturhistoria”, ”Krishärdar i världen” och ”Min musik” är 22 januari. Först till kvarn gäller där antalet deltagare är begränsat. Du kan skicka anmälan så fort du bestämt dig, men första dag för registrering är måndagen den 8 januari då vår expedition öppnar.

Anmälan kan göras på separat översänd anmälningsblankett, via e-post, telefonsamtal eller besök på vår expedition, Expeditionen är öppen måndag och torsdag 10:00- 12:00.
Expeditionen öppnar måndag 14 augusti.
Besöksadress: Alfeltsgatan 8 B
Tfn: 016-10 04 89

Faktura skickas ut av Studiefrämjandet till din e-postadress ca en vecka före första träffen. Du som inte uppgett någon e-postadress får faktura via vanliga posten. Det är även bekräftelse på att du antagits. Anmälan är bindande. Avgift återbetalas ej utom vid sjukdom. Ev. avanmälan görs till Eskilstuna SeniorUniversitet.

Obs! Ange OCR-numret som står på fakturan vid betalning.


Min musik

Även denna vår erbjuder vi ”Min musik” med fyra nya musikintresserade gäster. De kommer att presentera musik som varit viktig för dem och som bygger på upplevelser och erfarenheter, då som nu. Avsikten med träffarna är att få lyssna till musik av många olika slag och få personliga kommentarer av de medverkande. Träffarna sker på tisdagar kl 10:00 till 11:45 i Studiefrämjandets lokaler på Västeråsvägen 90. Avgiften för hela serien är 250 kronor. Bekräftelse och faktura kommer från Studiefrämjandet ca 10 dagar före första träffen.
Sista anmälningsdag är 22 januari.
Programansvariga: Birgitta Widholm och Gunnar Goblirsch

Tisdag 27 februari
En salig blandning – från Bach till gospel och tillbaka.

Annika Hansander berättar så här om sig själv: ”Jag har vuxit upp i en musikersläkt, vilket har präglat mig mycket. Musiken har en stor och viktig del i mitt liv, det är ett sätt att andas. Jag har arbetat som kyrkomusiker i 25 år, och brinner för att beröra människor med musiken.”

Tisdag 12 mars

Så här beskriver Monica Dahlström-Lannes sin medverkan:
Min musik är Kling och Klang.
Säg det i toner, säg det i år.
”Här är polisen som mitt i gatan står…”.
Musik i nöd och lust
Musik från kust till kust
Musik för kropp och själ
Musik som läker och gör väl
Musik för varmt och kallt
Musik för nästan allt!

Tisdag 26 mars
Min musik – en resa som började tidigt i ungdomen och fortfarande pågår.
 

Roger Pedersen, bibliotekarie som spelat musik som amatör både inom improvisations-musik i olika band (gitarr) och svensk folkmusik (fiol). Vaknade musikaliskt på mellanstadiet och när han fick höra The Beatles och senare Cornelis Vreeswijk. Med tiden har han breddat sitt intresse för musik och lyssnar nu på många musikstilar som pop, jazz, visor, körmusik, folkmusik, klassisk musik (västerländsk men även persisk och indisk) samt musik från olika länder.

Tisdag 9 april
Min musikaliska resa – 60 år fyllda av möten. En liten berättelse om resor, olika kulturer och kärleken till musiken.

Lutte Berg är en jazz-fusion gitarrist med världsmusiken som stor inspirationskälla. Han har medverkat i ca 50 cd-inspelningar varav 7 skivor i eget namn. New York, Hongkong, Damaskus, Aleppo, Algeries, San Remo, Umbria Jazz, Roccella Ionica Jazz Festival är ett urval av ställen där Lutte Berg har spelat som turnerande musiker. Han är också skaparen av ”FlenVärldsOrkester” som har rönt stort intresse.


Konst- och kulturhistoria – Hans Lundén

Vår föreläsningsserie ”Konst- och kulturhistoria” fortsätter i vår med fyra nya träffar, där vår tidigare föreläsare Hans Lundén kommer att berätta om ”två konstnärinnor, två konstnärer och två kyrkor”. Föreläsningarna pågår mellan kl 10 och 12 i Studiefrämjandets stora lokal Kulturum på Västeråsvägen 90. Avgiften för hela serien är 350 kr. Bekräftelse och faktura skickas ut digitalt av Studiefrämjandet ca en vecka före första träffen. (Du som inte uppgett någon mejladress får bekräftelse och faktura via posten).
Sista anmälningsdag är 22 januari.

Tisdag 5 mars
Harriet och Lotte

Harriet Backer (1845-1932) har länge som norsk konstnärinna stått i skuggan av den världsberömde Edvard Munch. När hon i höstas hade en utställning i Nasjonalgalleriet i Oslo beskrevs hennes bilder som ”hvert atom er farge”. Hon skildrade interiörer från norska hem och kyrkor. Hennes mest berömda målning är Barnedåp i Tanum Kirke. Den och många andra av hennes målningar visas i vår för första gången i Sverige på Nationalmuseum i Stockholm.

Lotte Laserstein (1898-1993) var en tysk, judisk konstnärinna verksam i Berlin. 1937 flyr hon till Sverige och bosätter sig i Kalmar. 1987 upptäcks hon i London som en av vår tids främsta konstnärer i ”den nya sakligheten” och Neue Nationalgallerie i Berlin köper hennes ”Abend über Potsdam för 5 miljoner kr. På Moderna Museet i Stockholm pågår den stora utställningen med hennes konst.

Tisdag 19 mars
Ernst Josephson, konstnär, poet och drömmare

Ernst Josephson (1852-1906) är kanske vår främste svenske konstnär. Hans mest berömda tavla ”Strömkarlen” vägrade Nationalmuseum att visa. Prins Eugen lät då fästa den på väggen på Valdemarsudde så att den aldrig skulle kunna avlägsnas. Under sin vistelse på Ile De Bréhat i Bretagne drabbas Josephson av sinnessjukdom och de konstverk han gör under sjukdomen har inspirerat många konstnärer t ex Picasso.

Tisdag 16 april
Uppståndelse i Cookham

Stanley Spencer (1891-1950) var en engelsk konstnär som levde nästan hela sitt liv i den lilla staden Cookham. Den befolkade han i sin konst med gestalter från Bibeln. Jesus gör sitt intåg i staden och de döda reser sig från sina gravar på kyrkogården. En kontroversiell och numera älskad konstnär får du här möta.

Tisdag 23 april
Coventry Cathedral och Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Under andra världskriget bombades den engelska katedralen i Coventry och den tyska kyrkan Gedächtnis-kirche i Berlin sönder och samman. De byggdes upp efter kriget till moderna kyrkor, inte alltid till konservativa omdömens belåtenhet. Nu står de båda kyrkorna, fyllda med konst, som symboler för hopp och tro i en tid av oro.


Krishärdar i världen – Stig Wahlström

I den osäkra värld vi lever med ökat terrorhot, desinformation, krig och konflikter ökar behovet av relevant kunskap. Sedan flera år har vår efterfrågade och sakkunnige föreläsare, Stig Wahlström, Västerås, medverkat hos oss och delat med sig av sina gedigna kunskaper, både om världen idag och hur den sett ut tidigare. Vid fyra tillfällen tar han oss med till världens krishärdar och ger i ord och bild såväl bakgrunder som aktuell information om det som sker runt omkring oss och hur det påverkar vårt land. Första träffen äger rum torsdag 22 februari. Övriga träffar sker 7 mars, 21 mars och 4 april.
Föreläsningarna hålls i Studiefrämjandets stora lokal Kulturum på Västeråsvägen 90 och pågår mellan 10:00 och 11:45. Avgift för hela serien är 250 kr.
Sista anmälningsdag är 22 januari. Bekräftelse och faktura skickas digitalt av Studiefrämjandet ca en
vecka före första träffen. (Du som inte uppgett e-postadress får bekräftelse och faktura via posten).
Programansvariga: Anita Norberg och Birgitta Johansson


Mälardalens Universitet

Allmänheten har möjlighet att besöka universitetets lokaler, såsom bibliotek, kafé och restaurang. Läs mer om universitetet på följande websida:
https://www.mdu.se
Tfn till universitetets växel 021-10 13 00.
Som medlem i ESU är du välkommen att ta del av universitetets öppna föreläsningar. Du hittar dem på universitetets hemsida för öppna kurser MOOC (Massiv open online courses) på följande websida:
https://open.mdu.se